Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Inkontinenciára megoldások

inkontinencia

Inkontinencia

Inkontinencia– okok és megoldások Inkontinenciának a vizelet- vagy székletvisszatartásra való képtelenséget nevezzük, a mindennapokban azonban leginkább a vizeletcsepegést értjük alatta. Bár már az emberek 6-7 százalékát érintő népbetegség, mégis tabutémának számít.

Megjelenése nem életkorhoz kötött

Megjelenése nem köthető életkorhoz, de az idős emberek harmadánál jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák. A vesék által kiválasztott vizelet a húgyhólyagba jut, mely fokozatosan kitágul és összegyűjti a képződő folyadékot. Ennek idő előtti távozását belülről a húgycső körüli záróizom, kívülről az egészséges, erős gátizomzat akadályozza. A húgyhólyag vizelettartását és -ürítését szabályzó központ a gerincvelőben helyezkedik el. A legtöbb ember naponta 4–8 alkalommal üríti húgyhólyagját, alkalmanként átlagosan 300 ml folyadék távozik.

 III. Stádiumról beszélünk

Az inkontinenciának súlyosságától függően három fokozata lehet: • Enyhe esetben csak erős hasűri nyomás (nevetés, tüsszentés) esetén távozik egy-egy csepp vizelet; • Ha már kisebb megerőltetés, a hasűri nyomás kisebb mértékű fokozódása esetén, illetve járáskor is távozik vizelet, a II. stádiumról van szó; • A III. stádiumban már nyugalomban is gondot okoz a vizelet visszatartása. Inkontinencia esetén az első lépés a diagnózis felállítása, annak kiderítése, hogy mi áll a panaszok hátterében. Az egyik leggyakoribb ok a gátizmok meggyengülése, melyhez testsúlyfelesleg, többszöri szülés, a kötőszövet gyengülése vagy a testmozgás hiánya vezet. Férfiaknál gyakori ok a prosztata problémája (gyulladás, daganat stb.). Idegrendszeri károsodás vagy néhány gyógyszer mellékhatása következtében is kialakulhat. Ezeken kívül megjelenhet még a váratlan helyzetekben fellépő, úgynevezett stresszinkontinencia is. Mit tehetünk? Az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozás növelheti az inkontinencia kockázatát, ezért érdemes csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek elhízáshoz vezethetnek. A hasüreg nyomásának csökkentése érdekében ajánlott kerülni az alkoholt, a kávét, a fekete teát és a puffasztó ételeket, megszüntetni a székrekedést, valamint fokozni a folyadék (legalább napi 2 liter víz) bevitelét. Sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, gyakori vizeletürítésre és gondot fordít az gátizmok megfelelő edzésére, tornájára. Lehetőleg ne tartsuk vissza sokáig a vizeletet, ürítéskor pedig válasszunk kényelmes testhelyzetet.

Intimtorna

Az intimtorna-gyakorlatok végzése előtt mindig ki kell üríteni a hólyagot! Íme két egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében, illetve a gyógyulásban: – Egymás után sokszor (20–50 alkalommal) húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat. – Megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többször, szakaszosan engedjük ki a vizeletet. Homeopátia Inkontinencia esetén gyakran hoz jó eredményt a Causticum; éjszaka előforduló vizeletszivárgásnál az Equisetum segíthet, álló helyzetben jelentkező panaszok esetén pedig a Ferrum phosphoricum. A szülés utáni átmeneti inkontinencia a Hyosciamus niger alkalmazásával szüntethető meg. A választott szerből napi 3×5 golyó ajánlott D12-es vagy C9-es erősségben. Régóta fennálló probléma esetén a személyre szabott alkati kezelés hozza meg a legjobb eredményt.

Schüssler sók az Inkontinenciára

Schüssler-sók A Calcium fluoratum segít a szövet rugalmasságának megerősítésében, erősíti a szalagokat és az inakat, segíti a méh és a hólyag izomzatának jó működését. A Kalium phosphoricumnak (schüssler só Nr:5) fontos szerepe van a sejtek kialakulásában, regenerációjában és az anyagcserében, valamint megakadályozza a kimerültséget és a testi funkciók romlását. A Natrium chloratum felelős a test vízháztartásának egyensúlyáért, az inkontinencia első fázisában sikerrel használható. A Natrium sulphuricum erősíti a kiválasztó szervek működését, és szabályozó hatással van a húgyhólyag működésére. Inkontinencia esetén a Schüssler-sók bevétele napi 3–6 alkalommal javasolt 1-2 tabletta formájában.
Reflexzónamasszázs
A medencefenék tónusminőségének javítása és a húgyhólyag záróizmainak erősítése, szabályozása érdekében végzett kezelés hozzávetőlegesen 20-30 perc legyen. A kezelés javítja az idegrendszer szabályozó- és regenerációs képességét, valamint az ellenálló képesség növelését is. A hormonrendszer összes zónáját érdemes kezelni, ideértve a nemi szervek, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy a mellékvesék területét is. Bach-virágterápia A gyenge hólyag instabil, gyenge személyiségről árulkodhat, aki képtelen kiállni önmagáért. A kisezerjófű esszenciája erősíti az önbizalmat, az önuralmat és az önérvényesítést. Nagyfokú idegi feszültség esetén a cseresznyeszilva alkalmazható. A sülzanót segítheti a hólyag működését, a régóta fennálló panaszok esetén visszaadja a reményt, megerősíti a gyógyulásba vetett bizalmat. Az olajfa nyugalmat biztosíthat, és vitalitással tölti el a testet-lelket. Menopauzával összefüggő panaszok esetén a dió esszenciája segítheti a minél harmonikusabb változást és az új élethelyzet elfogadását.
https://www.youtube.com/watch?v=EoNtyvLmSfw
 Ez a gyakorlat nagyszerű a húgyhólyagra, azoknak is akik már inkontinenciával küszködnek.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: