Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
[url]https://soloora.com/si/file/j1/Romzen.com.apk[/url]
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Egyszerű pitypang ,ami a covid ellen is hatásos

Egyszerű pitypang ,ami a covid ellen is hatásos

Egyszerű pitypang ,ami a covid ellen is hatásos

Gyökerétől a leveléig gyógyhatású növény a gyermekláncfű, avagy pongyola pitypang, amelyet sokan gyomnövénynek tartanak. Német kutatók szerint a SARS-CoV-2 mesterséges tüskés fehérjéit ezzel a „közönséges gyomnövénnyel” meg lehet állítani,blokkolja az S1 tüske fehérje-fehérje kölcsönhatását  a humán ACE2 sejtfelszíni receptorral.pitypangkivonat megakadályozta, hogy a SARS-CoV-2 tüskés pszeudotípusú lentivírus-részecskék a tüdősejtekhez tapadjanak, és leállította az interleukin-6 szekréciónak nevezett gyulladásos folyamatot. További klinikai vizsgálatokon kutatják, hogy a pitypangkivonat hogyan szívódik fel és hasznosul az emberi szervezet biológiai rendszereiben.Erről Dr Pócs Alfréd is beszélt. Forráshttps://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.19.435959v1

Leginkább a gyökerét tudjuk télire eleaktárzni,ezért itt megadom a tippet,hogy ,mikor lehet begyűjteni.

Mikor érdemes gyűjteni a gyermekláncfű gyökerét?

A gyökerek gyűjtésének időszaka őszre esik, mivel ilyenkor a legmagasabb a hatóanyagtartalmuk.A gyermekláncfű gyökere ősszel kb. 40%, tavasszal kb. 2% inulint tartalmaz. Az inulin egy édeskés vegyület, így az ősszel gyűjtött gyökerek sokkal édesebbek lesznek, kellemesebb ízű tea főzhető belőlük.

Nem mellesleg az inulin olyan fruktóztartalmú szénhidrát (rost), mely emésztetlenül halad át az emésztőrendszeren, így „feldolgozásához” nincs szükség inzulinra. A vércukorszintet sem dobálja, sőt inkább csökkenti azt, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják a gyermekláncfű édeskés gyökerét.Az Inulinról itt olvashatsz,a vastagbél tisztítószere.

https://www.romzen.com/2019/09/21/inulin-a-vastagbel-tisztitoszere/

Hogyan gyűjtsük a gyermekláncfű gyökerét?

Legjobb két-hároméves gyökereket gyűjteni, bár a szabad természetben nagy eséllyel nem tudjuk megállapítani a növény életkorát.

A hosszú karógyökerek igen mélyre hatolnak a talajban, ezért lazább kötött, kemény talajú területeken nem lesz egyszerű dolgunk, érdemesebb laza talajról gyűjteni. Mindenképpen szükségünk lesz ásóra vagy ásóvillára, amellyel körbeszúrkáljuk a növényt, majd óvatosan kifordítjuk a gyökeret. Így is előfordulhat, hogy a gyökér vége beleszakad, természetvédelmi területeken ne gyűjtsünk, és ne raboljuk le a területet. A gyűjtés helyén a gödröket temessük vissza.

Mire használjuk és hogyan tartósítsuk a gyermekláncfű gyökerét?

A gyökereket gyűjtés után alaposan tisztítsuk meg gyökérkefével (vagy akár egy erre a célra használt körömkefével). Legjobb, ha meg is mossuk, illetve vágjuk le a két végét is.Majd szeleteljük fel vékony szeletekre ,szárítsuk meg és tároljuk befőttes üvegekben.

A gyökerekből készülhet tea, vagy készíthetünk belőlük pótkávét (kávéízű gyógynövényes italt), a gyűjtés utáni további feldolgozás attól függ, mire szeretnénk használni a gyökereket.

A gyökereket ne hámozzuk, csak ha okvetlenül szükségesnek találjuk. Bár ételkészítéshez szimpatikusabbnak érezhetjük a hámozást (mint a sárgarépa vagy a petrezselyemgyökér esetén).

Ha későbbi teakészítéshez szeretnénk megszárítani a gyökereket, szintén hámozatlanul vágjuk nem túl vékony karikákra vagy kb. kisujjnyi hasábokra, és szárítsuk meg aszalógépben vagy langyos (35-40 fokos) sütőben (esetleg radiátor tetején). A vastag, nedves gyökerek nehezen száradnak, ezért az egyszerű szobahőmérsékleten szárítás kevésbé célravezető, főként ha kissé párás is a levegő a lakásban.

Pótkávé készítéséhez vágjuk kisebb kockákra a gyökereket, és kissé melegebb sütőben szárítsuk, majd kissé (vagy ízlés szerint akár jobban) pörköljük is meg. (Ezt a műveletet óvatosan végezzük, időnként átkeverve a kis kockákat, nehogy megégjenek.)

Kávéital készítéséhez utólag is megpörkölhetjük a már korábban megszárított gyökereket. Ezt a műveletet szintén sütőben vagy egy serpenyőben végezhetjük gyakori kevergetés mellett. A hasábban szárított gyökereket tördeljük kisebb darabokra pörkölés előtt.

Tavasszal gyűjtjük a zsenge leveleket. Ezek ilyenkor csak egész enyhén keserűek, vagy még annyira sem. Adjuk a leveleket friss tavaszi salátához,de lehet paradicsommal és főtt tojással fogyasztani.Dél-Tirolban igen sokan fogyasztják sűlt szalonna csíkokkal és kenyérrel, a leveleket megmossuk és apróra feldaraboljuk,majd ráöntjük a vékony csíkokra darabolt sűlt szalonnát.

 

Köszönöm ,hogy elolvastad.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button