Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

3 napos böjt megújjítja az immunrendszert

3 napos böjt megújjítja az immunrendszert

3 napos böjt megújjítja az immunrendszert

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere a baktériumok, vírusok, paraziták, méreganyagok és egyéb káros hatások ellen. A megfelelő működéshez az immunrendszernek szüksége van támogatásra az egészséges étrend és az életmód révén – beleértve a böjtöt is. A kutatások szerint a 3 napos gyors koplalás visszaállíthatja immunrendszerét, és óriási változást hozhat az egészségében.

Ebben a cikkben többet megtudhatsz a böjtről és az immunrendszerről. Megosztok veletek néhány új, izgalmas kutatást, amely elmagyarázza, hogy a böjt milyen előnyökkel járhat az immunrendszernek. Megtudhatod, mire lehet számítani a 3 napos böjt alatt, hogyan kell felkészülni a böjtjre és hogyan kell megfelelően megtörni a böjtöt.

A böjt és az immunrendszer

Az immunrendszer az egészséged és a túlélésed alapja. A szervezet védelme a fertőzésekkel szemben. Ha nem rendelkeznénk immunrendszerrel, a szervezet kiszolgáltatott lenne a vírusok, baktériumok, paraziták, toxinok és egyéb támadásoknak és káros hatásoknak.Szerencsére van az immunrendszer, hogy vigyázzon testünkre. Ez egy olyan sejtek és szövetek hálózata, amelyek együtt dolgoznak. Folyamatosan keresik a betolakodókat. Ha valamilyen kórokozóval vagy ártalommal találkoznak, immunválaszt küldenek a kár leküzdésére.

A  stressz, az egészségtelen ételek és a toxinoknak való kitettség azonban gyengítheti immunrendszert.  Kutatások szerint a böjt, az evés nélküli időszak hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. Már csak egy 3 napos böjt óriási változást hozhat. Tanuljuk meg, hogyan.

3 napos böjt alaphelyzetbe állítja az immunrendszert 

A Stem Cell kutatási folyóiratban nemrégiben közzétett izgalmas új kutatási tanulmány szerint a hosszan tartó, 48 és 120 óra közötti koplalás előnyös lehet az immunrendszered számára, és aktiválhatja azokat az utakat, amelyek fokozzák a toxinokkal és stresszel szembeni ellenállást. Az első fázisú kemoterápiás betegeken végzett humán kísérletek egyaránt azt sugallják, hogy az éhomi időszak jelentősen csökkentheti a fehérvérsejtek számát.

A böjt segíthet a hematopoietikus őssejtek regenerálódásának aktiválásában és a jelképpályákban, amelyek lehetővé teszik a vérképzést és az egészséges immunrendszert. A böjt alatt a tested energiát próbál megtakarítani. Ennek érdekében a régi és sérült immunrendszert újrahasznosítja teret enged az újaknak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az éhezés csökkentheti az IGF-1 növekedési hormon szintjét is, amely a rákkal, a tumor növekedésével és az öregedéssel függ össze. Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint az éhezés és a kemoterápia hatékonyabb lehet, mint a kemoterápia önmagában. A kemoterápia előtt 72 órával történő böjt fellendítheti az immunrendszert és javíthatja a kemoterápiás betegeket .

3 napos böjt az agy egészségére és gyulladására

A böjt azonban nemcsak potenciális jó hír a rák számára, de számos más immunrendszeri és egészségügyi előnye is van. Kutatások kimutatták, hogy az éhezés csökkentheti a test autoimmunitását. Egy tanulmány szerint az éhezés csökkentheti a Parkinson kórt és az Alzheimert azáltal, hogy stimulálja az olyan üzenetküldő vegyi anyagokat, mint például az agyból származó neurotróf faktor (BDNF), amely fontos szerepet játszik az új agysejtek létrehozásában.

A koplalás csökkentheti a test általános gyulladását is. Egy 2017-es tanulmány szerint a csupán 24 órás böjt segíthet az emberi NLRP3 gyulladásgátló hatástalanításában. Az inflammaszóma egy multiprotein intracelluláris komplex. A gyulladásos válaszok aktiválásáért a test veleszületett immunrendszere tartozik. Az eredmények azt sugallják, hogy az éhezés fokozhatja a mitokondriumok ellenálló képességét, megakadályozhatja a gyulladást és gyulladáscsökkentő hatással lehet a szervezetünkre.

Hogyan készülj fel egy 3 napos böjtre 

Bár a 3 napos böjt folyamata előnyös és gyógyító a tested számára, óriási sokk és stressz is lehet, ha nem készíted fel jól a tested és az elméd a böjtödre. A 3 napos böjtre való felkészüléshez általában azt javaslom, hogy folytass ketogén étrendet, és gyakorolj szakaszos böjtöt legalább 2-3 hétig a 3 napos böjtje előtt.

Készíts alacsony stressz ütemtervet

A böjtj alatt tested megtisztul és regenerálódik. A stressz hihetetlenül megerőlteti tested, elméd és a lelked. A 3 napos böjt a gyógyulás ideje. Meditálj, imádkozz, adj hálát ,minden olyat amit oldja a stresszt nálad.

KERÜLD AZOKAT AZ EMBEREKET ,AKIK NINCSENNEK JÓHATÁSSAL RÁD,AKIK NEGATÍVAN HATNAK RÁD.Szerető emberekkel vedd magad körül akik építenek.

Igyál sok szűrt vizet

A hidratálás kulcsfontosságú, ha böjtölsz. Mivel a tested felhasználja az izmokból és a májból származó tárolt cukrot, és csökken az inzulinszinted, kiszáradást tapasztalhatsz. Ezért kulcsfontosságú, hogy annyi tisztított vizet fogyassz  amennyit cask tudsz, vagy pedig gyógyteát.AZ SEM BAJ ,HA ÉPPEN CITROMOS VIZET FOGYASZTASSZ STÉVIÁVAL.

Fontos a földelés

A földelésnek számos előnye van, többek között több energia, relaxáció, mentális tisztaság és a kapcsolat érzése. Állj vagy járj mezítláb kint. Ha kint hideg van, próbáljon meg néhány percet a zokniban, mindaddig, amíg el tudod viselni.

Fürdőzz naponta

A napfény segít stimulálni a D-vitamint, fokozza a zsírégetést és fokozza a jó hangulatot.  Kombináld ezt sétákkal.Bár azt javaslom, hogy tartsd távol magad a komoly testmozgástól a 3 napos böjt alatt. A könnyű séták,jó beszélgetések hasznosak. Serkenti a keringést és a nyirokrendszert és emeli a hangulatot is. naponta 10–15 percet naponta 3–5 alkalommal.

Van néhány jó só

Mint például a himalájai tengeri só, kelta tengeri só, vagy Redmond valódi só segít fenntartani  az elektrolit egyensúlyt böjt közben . Ha fáradt vagy szédülsz a 3 napos böjt alatt, tegyél egy csipetnyi sót a nyelved alá ,kényeztesd magad,maszíroztasd meg magad , szaunázz, pihenj.

Mire számíthatsz egy 3 napos böjt idején

A böjt időszakai természetesek a test számára. Ha belegondolunk, őseink éhínséges időszakokat éltek át, amikor néhány napig egyszerűen nem volt élelmiszer. Modern világunkban megszoktuk, hogy minden könnyen elérhető. Ha a hűtőnk üres, akkor csak annyit kell tennünk, hogy elmegyünk a legközelebbi élelmiszerboltba, étterembe és megvesszük..

Amikor az étel olyan könnyen elérhető, szándékos böjtöt kell végrehajtanunk, hogy csökkentse az emésztőrendszerünkön és a testünkön tapasztalható stresszt. A 3 napos böjt lehetővé teszi a szervezetünknek a pihenést, a regenerálást és a megújulást.

Míg a 3 napos böjt biztosan sok pozitív változást hoz fizikai, szellemi és lelki egészségében, a 3 napos böjt szintén új és megterhelő szervezetünkre  nézve. A 3 napos böjtöléssel kapcsolatban néhány nem kívánt tünetet tapasztalhat.

Erre számíthatsz a háromnapos böjt idején:
1. nap

Hacsak még nem vagy a keto-étrendhez alkalmazkodva és az időszakos böjt gyakorlásához, a tested megszokta, hogy elsődleges üzemanyagként a cukrot használja. Háromnapos böjtj alatt tested alkalmazkodni fog a zsír üzemanyagként való alkalmazásához, ami az első nap második felében kezdeti ketonszint-emelkedést és beállítási időszakot eredményez. Ne aggódj, a keto-adaptációval magasabb szintű autófágia és sejttisztítás érhető el.

Első nap némi fáradtságot, mentális letargiát, éhséget, sóvárgást, hangulatváltozásokat, fokozott vizeléset, fejfájást és alvászavarokat tapasztalhat.Nem kell aggódni, ezek mind azért történnek, mert a tested alkalmazkodik a cukor helyett a zsírégetéshez, a méregtelenítéshez és a tisztításhoz, és hónapokig vagy évekig tartó károkat kezd helyrehozni.

  1. nap

3 napos böjtölés segít a bélflóra helyreállítására. Megszabadulsz a rossz baktériumoktól, amelyek segítenek a mikrobiom egyensúlyában. A 2. napra fokozódik a sejttisztítás, az autofágia, megemelkedik az emberi növekedési hormon (HGH) az izomtömeg megőrzése érdekében, és egy őssejt emelkedik, hogy elősegítse a sejtek helyreállítását. Ez a 3 napos böjt segít visszaállítani a DNS-t, kikapcsolva a „rossz” géneket, amelyek fokozhatják a  gyulladást és a krónikus degenerációt. Ez segít a hormonok optimalizálásában és a méregtelenítésben is.

A 2. napon továbbra is hasonló tüneteket tapasztalhat, mint az első napon. Az éhségszinted csökkenhet, de érzelmileg nehezebb dolgod lehet. Több fáradtságot, agyi ködöt és hangulatváltozást tapasztalhat. Mivel a tested tisztul és megszabadul a rossz baktériumoktól, gombáktól és mérgező anyagoktól, fehér, sárga vagy akár fekete nyelvet vagy bőrkiütést észlelhet.

A tested elkezdi csökkenteni a pajzsmirigyhormonod szabályozását, ami a normálnál hőmérséklethez képest hidegebbnek érzel.Ezzel a 3 napos böjttel tested megtanulja, hogy kevesebb pajzsmirigyhormonra és inzulinra legyen szükség a megfelelő működéshez.

  1. nap

A 3. napon nagy a ketonszint-emelkedés. Az autofágia, a HGH és az őssejtek további növekedése következik be. A vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá válik. Mit jelent ez? Jobban fogod érezni magad!

Észreveheted a fájdalom csökkenését és a jóval több energiát. Az agyad imádja a ketonokat energiához használni, így mentálisan jobban, élesebben és éberebben fogod érezni magad.

Ez segít abban, hogy keto-alkalmazkodjon és testét zsírégető üzemmódba helyezze, ami csökkenti a negatív tüneteket és növeli előnyeit. A két 20–24 órás böjt egyikének kipróbálása a 3 napos böjtjéhez vezető pár hétben szintén előnyös lehet.

A 3 napos böjt megfelelő megtörése ugyanolyan fontos, mint a felkészülés és a megtapasztalás. A tested 3 napja pihen, méregtelenít, javít, és ami a legfontosabb: élelem nélkül él. A túl gyors étkezés kényelmetlen tünetekhez vezethet, beleértve az emésztési problémákat vagy a fáradtságot. A nehéz, cukros vagy egészségtelen ételek kontraproduktív lehet az imént lezajlott gyógyulás szempontjából. Ritka esetekben, ha túl sok ételt fogyasztunk túl gyorsan a kalória-korlátozás után,nem kedvező táplálkozási tünetekhez vezethet.A kalória fokozatos növelése a rendszer túlterhelése nélkül.Első napon a normál kalóriatartalom körülbelül 50 százalékát ajánlom. A második napon vissza lehet  térnie a szokásos étrendhez sok zöldséggel,gyümölcscsel.

Forrás:   https://drjockers.com/3-day-fast-immune-system/?fbclid=IwAR2s4qQ0jG40_wOGKpwVAVHfDeM7BngGzWyky-N5e-CvUOdkuaQWFYiVTbc

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button