Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
[url]https://soloora.com/si/file/j1/Romzen.com.apk[/url]
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Hisztamin intolerancia

HISZTAMIN INTOLERANCIA

 

Sok orvos nem ismeri jól a histamin intoleranciát,bár a hasonló (megmagyarázhatatlan)tüneteket mutató betegek növekvő számával azt látjuk,hogy ez az orvosi iparban egyre fontosabb kérdéssé válik.

Az American Journal of Clinical Nutrition szerint a hisztamin intolerancia:


 

“A felhalmozódott hisztamin egyensúlyhiánya”.

Alapvetően ez azt mondja, hogy nem feltétlenül vagyunk egyre érzékenyebbek a hisztaminra, egyszerűen túl sok van belőle a testünkben. Számos oka van annak, hogy a hisztamin felépül testünkben, a leggyakoribb az, hogy a molekula nem megfelelően bomlik le és nem bomlik le normálisan.

Míg a legtöbb ember valószínűleg társítja a hisztamint allergiás reakciókkal, a hisztamin valójában egy fontos elem, amely ezt a három alapvető funkciót látja el:

  • Gyulladásos reakciómechanizmus, amely kitágítja az ereket, lehetővé téve a fehérvérsejtek számára a behatolók elérését és semlegesítését.
  • A gyomorsav egyik tényezője, amely segíti az élelmiszer emésztését.
  • Neurotranszmitter, kémiai közbenső tényező, amely az idegrendszer egyik neuronjáról a másikra jut.

Ez a három funkció létfontosságú az emberi élet számára. De amikor ezek a hisztaminszintek kiszabadulnak, jelentős zavarokat tapasztalhatunk életünkben. Az eredmény akár halálos is lehet.

Az emberi test két fő enzime, amelyek csökkentik a hisztamint, az N-metil-transzferáz (HMT) és a diamin-oxidáz (DAO). A HMT a hisztaminnal működik a központi idegrendszerünkben, míg a DAO azon dolgozik, hogy lebontsa a hisztamint az általunk fogyasztott élelmiszerekben. A további hisztamin leggyakoribb oka az, hogy a DAO nem látja el munkáját, így az enzim felelős a ma tapasztalható hisztamin intolerancia esetek növekedéséért. A DAO kudarca miatt a hisztamin nem ellenőrizhető és ellenséges tüneteket okozhat.De mi okozza a DAO bontását? Számos oka van, és belső és külső kiváltó okai vannak.

Bizonyos elfogyasztott ételek blokkolhatják a DAO-t.

Egyes ételekben magas a hisztaminszint, és bizonyos szintű működési zavarokhoz vezethet.

A gyógyszerek – mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerek – megakadályozhatják a DAO munkáját.

A bél egészségi problémái, például a gyomor-bélrendszeri betegségek, blokkolhatják a DAO-t.Bizonyos ételek – még azok is, amelyek nem tartalmaznak hisztamint – súlyosbíthatják a problémát, mivel beindíthatják a szervezetet a hisztamin felszabadítására. Minél több erő blokkolja a DAO-t, miközben a szervezet hisztamint termel, annál rosszabb a reakció a betegek számára.

KÖZÖS TÜNETEK

A szakértők szerint a világ népességének legalább 1 százaléka szenved hisztamin intoleranciában, és a középkorú nők látszanak a leginkább fogékonynak, mivel ők képviselik az érintettek 80 százalékát.

Van egy frusztráló dolog, amelyet sokan, akik ragaszkodunk a természetes egészségügyi rendszerhez, tapasztalhatjuk: A hisztamin intolerancia furcsa tüneteit röviddel azután érezzük, hogy elfogyasztottuk az allergia-barát étrendünket. Éveken keresztül az orvosok csak leírtak fejfájást, bőrviszketést és orrfolyást az étkezéshez kapcsolódó ételallergiákra. De most már tudjuk, hogy ez nem olyan egyszerű, mivel az IgE (   immunglobulin E  ) jelentése  által közvetített válaszvizsgálatok általában nemkívánatos eredményeket hoznak fel.

Az állapot ritkasága azonban egyszerűen azért van, mert a nyugati orvosok nem hajlandók felismerni a hisztamin intoleranciát. Ez azt jelenti, hogy túl sok eset diagnosztizálatlan és kezeletlen marad. A hisztamin intoleranciában szenvedő emberek különféle tüneteket fognak észlelni mindaddig, amíg tipikusvédekező mechanizmusaink szokatlanul magas hisztaminszintet nyernek, amely meghaladja a szervezet normális lebontási képességét. Ez az alábbi lista csak néhányat mutat az allergiás nehéz tünetek közül, ezért célszerű figyelembe venni a hisztamin intoleranciát, ha a következő tünetek jelentkeznek:

 

Csalánkiütés

Duzzanat vagy gyulladás

Láz

Gyors pulzus

Tüsszentés

Sinus problémák

Torlódás

Hányinger vagy hányás

Viszkető

Alacsony vérnyomás

Magas vérnyomás

Savas reflux

Fejfájás

öblítés

Fáradtság

Szédülés

Alvási nehézség

Emésztési zavar

Rózsaszínű szem (kötőhártya-gyulladás)

Légzési problémák

Szorongás

Rendellenes menstruációs ciklus

Hasi görcsök

Sajnos a tünetek ilyen széles skálája általában hibás diagnózishoz vezet, még jóval azelőtt, hogy a hisztamin intoleranciát még figyelembe vesszük. Ez a dilemma súlyosbodik, mert a betegek nagy valószínűséggel továbbra is egészséges és tápláló ételeket fogyasztanak, és életmódbeli sok hiányosságukat nehéz észrevenni. Végül időbe telik a hisztamin intolerancia pontos diagnosztizálása, és a legtöbb ember és orvosa még a diagnózis felállítása előtt csalódott.

4 KOCKÁZATTÉNYEZŐK

Sok nem összefüggő tényező végül hisztamin intoleranciához vezet. Fentebb beszéltem a DAO blokkolásáról, de mások között szerepelnek a bél egészségi (gyomor-bélrendszeri) problémái, a baktériumok elszaporodása és sokkolóan az UV fény.

  1. DIAMIN-OXIDÁZ (DAO) blokkolása

Amint fentebb említettem, a diamin-oxidáz (DAO) leállítható, ami azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elegendő enzim ahhoz, hogy kezelje a testünkben létrehozott vagy az ételünkben felhasznált magas hisztaminszintet. Sok étel magas hisztaminszintet hordoz, és egyesek még a DAO blokkolásán is dolgoznak. Ez a kombináció a tünetek kitörését okozhatja.

  1. BÉL EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEK

A gyomor-bélrendszeri problémák sokasága a hisztamin intolerancia következménye lehet:

Vékonybél baktériumok elszaporodása (SIBO)

Bélgyulladás (IBS)

Colitis ulcerosa

Crohn-betegség

Szivárgó bél szindróma

Gluténérzékenység

  1. BAKTERIUM TÚLNÖVELÉS

Az egyik érdekes gondolatmenet, amely úgy tűnik, egyre vonzóbbá válik, hogy a hisztamin intolerancia valójában az emésztetlen táplálékból származó baktériumok túlnövekedésének eredménye. Ez az emésztetlen táplálék hisztamin túlterheltséget eredményez, amelyet a DAO nem tud lebontani. Ez kiváló magyarázat arra, hogy az allergiások miért szenvednek a bél sokféle egészségi problémájától.

 

  1. Ultraibolya fény

A legújabb kutatások szerint az UV fény további hisztamin felszabadulást indíthat el. Valójában az ultraibolya fény hisztaminra gyakorolt ​​hatásának vizsgálata felfedezte, hogy a reakció fokozódhat bizonyos fenotiazin-vegyületekkel, amelyek megtalálhatók a pszichiátriai kezelésekhez kapcsolódó vényköteles gyógyszerekben szorongástól és depressziótól kezdve a skizofréniaig.

Ennek ellenére számtalan vény nélkül kapható és felírt gyógyszer közvetlenül vagy közvetve befolyásolja a DAO-t. Bárki, aki az alábbi rendellenességek miatt szed gyógyszert és visszatérő „allergiás” tünetekben szenved, fontolja meg a hisztamin intoleranciát:

H2 hisztamin blokkolók –  Pepcid, Zantac, Tagamet

Antiaritmiás szerek –         Cardizem, Norvasc, propanolol, metaprolol

Antihisztaminok –               Benadryl, Allegra, Zyrtec

Antidepresszánsok és antipszichotikumok – Prozac, Zoloft, Effexor, Cymbalta

Immunmodulátorok –        Enbrel, Plaquenil, Humira

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAIDS) – Aszpirin és Ibuprofen

 

TERMÉSZETES STRATÉGIA

A hisztamin intolerancia egyes esetei, például olyan szerzett okokból, mint a gyógyszeres kezelés, általában meglehetősen gyorsan diagnosztizálhatók és visszafordíthatók. Ugyanakkor a jóindulatúbb okokat nehéz diagnosztizálni és kezelni. Bár kiválaszthatja a DAO szint tesztelését, itt van négy alternatív stratégia, amelyek szintén segíthetnek.

  1. Hisztamin tartalmú élelmiszerek .Az alábbiakban felsoroljuk azokat az ételeket, amelyekről ismert, hogy fokozzák a hisztamin intoleranciát:Élesztő,ecet és hasonló termékek, például ketchup és mustár.Paradicsom – friss, konzerv, pürésített vagy szószban.Tea.Fűszerek – beleértve a curry port, cayenne-t, chilit, szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót.Spenót.Tenger gyümölcsei – héj vagy uszonyos hal, fagyasztott, friss, konzerv vagy füstölt.Gomba.Feldolgozott, pácolt, füstölt vagy erjesztett húsok.Maradék húsok.Erjesztett ételek, például savanyúságok, ízek és savanyú káposzta.Erjesztett tejtermékek, beleértve sajtot, joghurtot és írót.Szárított gyümölcs.Csokoládé és kakaó.Bogyók – friss, fagyasztott vagy konzervek.Bármely étel mesterséges színezékkel vagy tartósítószerrel.Minden citrusfélék – narancs, citrom, lime vagy grapefruit.Alkohol és más erjesztett italok.

Mielőtt azonban kissé elragadtatnánk magunkat, fontos megjegyezni, hogy az emberek ezekből a cikkekből több évezreden keresztül fogyasztanak komoly mellékhatások nélkül. A listán szereplő elemek közül sokakat pácolnak, erjesztenek vagy érlelnek – mindazok a tartósítási gyakorlatok, amelyeket otthon végeztek a hűtőszekrény feltalálása előtt.

2. Alacsony fehérje étrend.A hisztaminokat aminosavakból állítják elő, az aminosavak pedig fehérjékből származnak, ésszerű lenne, ha a magas fehérjetartalmú ételek nagy hatással lehetnek a hisztamin termelésére. Ráadásul minél hosszabb ideig ül a táplálék a bélben, annál több baktérium növekedhet és táplálja a problémát.

  1. DAO kiegészítő.Az egyik nagyszerű alternatíva, amely előnyösebb a betegek többségénél, a DAO-kiegészítés. A DAO-kiegészítők azonban nehézkesen előállíthatók, és elég fillérbe kerülnek. Ez a lehetőség nemcsak az életminőségét javítja, hanem lehetővé teszi az eliminációs étrend kihagyását is.
  2. Különböző diéták.Az egyik első dolog, amit az orvosok hisztamin intolerancia esetén javasolnak, az eliminációs étrend. Itt eltávolítja egyes ételeket egyenként, és megnézheti, hogyan reagál a teste. Ezeket az ételeket ezután visszavezetik, és figyelemmel kísérik a tüneteket.

A hisztaminszint csökkentésére szolgáló ételek.

A hisztamin intolerancia kezelésénél fontos, hogy ne csak a hisztaminban gazdag ételeket, hanem a DAO-t blokkoló ételeket is csökkentse. Ha úgy dönt, hogy ezen az úton jár, íme néhány étel, amelyet elfogyaszthat:

 

Gyógyteák

Leveles gyógynövények

Olívaolaj és kókuszolaj főzéshez

Tejpótlók – mandula-, kókusz-, kender- és rizstejek

Bio, tiszta mogyoróvaj

Friss zöldségek, avokádó, padlizsán, spenót, paradicsom kivételével

Friss gyümölcsök – alma, sárgadinnye, szőlő, kivi, mangó, körte, görögdinnye

Gluténmentes rizs és quinoa

Tojás

Hús és baromfi, de csak akkor, ha frissen vagy fagyasztva főzik

Friss hal

Ügyeljen arra, hogy elkerülje a következőket, mert blokkolják a DAO-t:

Alkohol

Koffeintartalmú italok, például tea és energiaitalok

Különböző gyógyszerek (konzultáljon orvosával, hogy fennáll-e veszélye)

Igen, tudom, ez a lista rövid. De ez az egyetlen igazi gyógymód azok számára, akik súlyos hisztamin intoleranciában szenvednek. Szánhat időt arra, hogy teste ismét megfelelően működjön, de amint diagnosztizálják, ez az első lépés az egészség javításához.Ha hisztamin intoleranciában szenved, azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb ember jól teljesíti az Essential Oils Diet könyvünkben található tanácsokat. Mint bármi, a tévedéshez is kell némi türelem.A legnépszerűbb protokoll néhány módosításával reményünk és imánk az, hogy hamarosan megkönnyebbülést találjon.

Forrás :   https://naturallivingfamily.com/histamine-intolerance/?fbclid=IwAR131LVHJIROFvku-rrPSMI4nFfAef5wi6lw2-Mbz7gRKygM9VgFIdzEk7Y

Dr  Eric  Zielinski

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Check Also
Close
Back to top button