Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Az emésztő -és az endokrinrendszer

Táplálkozás hogyan függ össze az emésztőrendszer betegségekkel

Az emésztő – endokrinrendszer és a bélgyulladás

 

Csak abban az esetben tudunk valamit segíteni Önmagunkon,ha megértjük testünk fontosabb működését. Napjainkban egyre több betegség hátterében az emésztőrendszer áll.A stressz ,és a helytelen táplálkozás negatívan befolyásolja az emésztési folyamatot és ez az emésztő rendszer elégedetlenségéhez vezet,ami a belekben lévő táplálék rothadásához vezet,ez bélgyulladást okoz. Nagyon káros hatása van az endokrinrendszerre a stressznek, a mobil telefonnak, a szopogatós tablettáknak, a szénsavas üdítőknek, energia italoknak….

Összefüggés a pajzsmirigy és az emésztőrendszer között

Emésztőrendszer : száj,torok,nyelőcső,gyomor,nyombél,máj,hasnyálmirigy ,vékonybél,és a vastagbél

Endokrinrendszer  : agyalapimirigy, pajzsmirigy, csecsemőmirigy ,mellékvese ,hasnyálmirigy ,petefészek,here

A pajzsmirigy normális működése kihat az emésztőrendszerre. Az egész anyagcserét az endokrinrendszer irányítja.A pajzsmirigy működése befolyásolja a máj az epe és a hasnyálmirigy működését.  A magas vérnyomás is többek között, az alul működő pajzsmirigy egyik tünete. Ahogyan javul a máj- és epefunkció, a magas vérnyomás is csökken.

Ha a pajzsmirigy alulműködő ,kevés epe jut a gyomorba, az epe feladata fertőtleníteni a ( fertőtlenítés egyébként  a szájba kezdődik el)  az ételt.Így amikor az epe ellustul és későn reagál ,a táplálék már a gyomorból a nyombélbe kerűl, tehát az epe és a hasnyál későn kerűl a gyomorba.Mi tőrténik ekkor ? a gyomor-nyálkahártyáját megégeti,megmarja mivel a táplálék már tovább haladt és a gyomor üres. A megsérűlt nyálkahártya nem tudja feladatát ellátni.

A gyomor naponta 7-8 liter gyomor savat  (pepszinek és a  sósav) termel ,ebből az emésztésre csak kb.1 litert használ fel, a többbi bekerűl a vérbe,ez tartja tisztán a vért,ha a vér nem tiszta a vér besűrűsödik, eldugítja a kis kapillárisokat, és sejtszinten fulladunk meg. A vér kevés oxigént tud szállítani, ezért az egész szervezetben zavar alakul ki. A gyomor sav a fehérjéket bontja le. Ha a gyomorsav nem elég erős,a megemésztetlen fehérje bekerűl a vérbe ,ez okozza az ételalergiákat.

A gyomornak savas  1,35 – 2,5 a ph-értéke ,míg a nyombélnek lúgos 10-12 a ph értéke.

Ha a nyombél elsavasodik enzimatikus gyengeség lesz ami miatt nem mindent tud lebontani, és itt kezdődik gázosodás ,puffadás,erjedés ,elkezd rohadni a táplálék.Ha a pylori (ez olyan ,mint egy kis kapu,a gyomor és a nyombél között zár)nem jól zár akkor a puffadás felnyomja a savat és ebből lesz a reflux.Ha a sav lefele megy ,akkor pedig bélgyulladás alakul ki.

Mi a szerepe a pajzsmirigynek

A pajzsmirigy hormonja  a májba 500 funkciót indít be. Ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, (ami sajnos majdnem mindenkinek). A legfontosabb hormon a Tiroxin ami jódból állítja elő ezt a hormont. A pajzsmirigy aktivitása (a szervóra alapján) este 8-10 között van,tulajdonképpen ekkor kellene a Tiroxin vizsgálatot megnézni,ekkor kerűl a vérbe.

Hogy a pajzsmirigy jól működik e, van egy nagyon egyszerű vizsgálata, jódrács próbának hívják, jódot kell venni a gyógyszertárba, a jódot felrácsozom a csukló belső felére. Ha 24 órán belűl éltünik a jód a kézről, akkor jódhiány van. A jódhiány egy renyhe epekiválasztást eredményez. Az epe váladék késleltetve adogolja az epét, és a hasnyálmirigy enzimeket ,ez mind a jódhiány miatt alakul ki.  Ahhoz, hogy sejtjeink megkapják a tápanyagot egy jól működő emésztőrendszerre van szükségünk. Amikor az epével van probléma, érdemes 2 óránként ,kevés táplálékot magunkhoz venni, hogy a gyomor könnyen megtudja emészteni.Reggel 7 és  este 6 óra között kell étkezni, ugyanis az enzimek este 6 óra után már nem termelődnek.Tehát este hat után már ne együnk,mert a rothadt táplálék nagyon sok problémát tud okozni,mint az előbbi felsorolásból látni lehet.

Ez még egy jó tanács,hogy amíg a májunk és az epecsatornánk regenerálódik ( este 11 és 3 óra között ) együnk könnyű dolgokat,párolt zöldségeket stb.

 

Köszönöm ,hogy elolvastad,oszd meg kérlek ismerőseiddel 🙂

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close