Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Epe/máj funkciója ,regenerálása

Epe/máj funkciója ,regenerálása

Epe/máj funkciója ,regenerálása

Csak abban az esetben tudunk valamit segíteni Önmagunkon,ha megértjük testünk fontosabb működését. Napjainkban egyre több betegség hátterében az emésztőrendszer áll.A sterssz a helytelen táplálkozás negatívan befolyásolja az emésztési folyamatot és ez az emésztő rendszer elégedetlenségéhez vzet,ami a belekben lévő táplálék rothadásához vezet,ez bélgyulladást okoz.

Összefüggés a pajzsmirigy és az emésztő rendszer között

Emésztő rendszer : száj-torok-nyelőcső-gyomor-nyombél-máj-hasnyálmirigy -vékonybél-vastagbél. Nem sokat hallunk arról, hogy mennyire fontos a pajzsmirigy normális működése, és mennyire kihat az emésztőrendszerre. Az egész anyagcserét a szervezetünkbe az endokrinrendszer irányítja. A pajzsmirigy működése befolyásolja a máj az epe és a hasnyálmirigy működését.  A magas vérnyomás is többek között, az alul működő pajzsmirigy egyik tünete. Ahogyan javul a máj- és epefunkció, a magas vérnyomás is csökken. Epehólyag nélkül a májra hárul a többlet munka, ezért létfontosságú a normális májfunkció. Ha a pajzsmirigy alul működik ,kevés epe jut a gyomorba.Az epe fertőtleníti az ételt a gyomorba ,ha az epe ellustul és későn reagál ,a táplálék már a gyomorból a nyombélbe kerűl és az epe meg a hasnyál ezután kerűl a gyomorba.Mi tőrténik akkor ? a gyomor-nyálkahártyáját megégeti. A megsérűlt nyálkahártya nem tudja feladatát ellátni. Gyomrunk naponta 7-8 liter gyomor savat  (pepszinek és a  sósav)termel ,ebből az emésztésre csak kb.1 litert használ fel a gyomor a többbi bekerűl a vérbe,ez tartja tisztán a vért,ha a vér nem tiszta a vérünk besűrűsödik, bedugítja a kis kapillárisokat, és sejtszinten fulladunk meg,az agyunk és egész szervezetünkben a vér kevés oxigént tud szállítani és az egész szervezetben zavar alakul ki. A gyomor sav a fehérjéket bontja le. Ha a gyomorsav nem elég erős,a megemésztetlen fehérje bekerűl a vérbe ,ez okozza az ételalergiákat.

A gyomornak savas  a ph-értéke ,míg a nyombélnek (10-12 ph)  lúgos

Ha a nyombél elsavasodik enzimatikus gyengeség lesz ami miatt nem mindent tud lebontani, és itt kezdődik gázosodás ,puffadás,erjedés ,elkezd rohadni a táplálék.Ha a pylori (ez olyan ,mint egy kis kapu,a gyomor és a nyombél között zár)nem jól zár akkor a puffadás felnyomja a savat és ebből reflux lesz.Ha a sav lefele megy ,akkor pedig bél gyulladás alakul ki. A fertőtlenítés a szájba kezdődik el,majd a gyomorba ,és a nyombélbe….

Mi a szerepe a pajzsmirigynek

Endokrin rendszer:Hypotalamus-Agyalapi mirigy-Toboz mirigy- Pajzsmirigy-Mellék pajzsmrigy-Csecsemőmirigy – Mellékvese – Hasnyálmirigy – Petefészek – Here

A pajzsmirigy hormonja  a májba 500 funkciót indít be. Ha valakinek pajzsmirigy alul működése van, (ami sajnos majdnem mindenkinek) , . A legfontosabb hormon a Tiroxin ami jódból állítja elő ezt a hormont. A pajzsmirigy aktivitása (a szervóra alapján) este 8-10 között van,tulajdonképpen ekkor kellene a Tiroxin vizsgálatot megnézni,ekkor kerűl a vérbe. Nagyon káros hatása van az endokrinrendszerre a stressznek, a mobil telefonnak, a szopogatós tablettáknak, az üdítőknek, energia italoknak. Hogy a pajzsmirigy jól működik e, van egy nagyon egyszerű vizsgálata, jódrács próbának hívják, egyszerű jódot kell venni a gyógyszertárba, a jódot felrácsozom a csukló belső felére. Ha 24 órán belűl éltünik a jód a kézről, akkor jódhiány van. A jódhiány egy renyhe epekiválasztást eredményez. Az epe váladék késleltetve adogolja az epét, és a hasnyálmirigy enzimeket is a nyombélbe,ez mind a jódhiány miatt alakul ki. Az egész anyagcserét, az egész szervezetet a hormonok működtetik,az öngyógyítás is az endokrinrendszerrel van vezérelve. Ha a Tiroxin hormonból kevés érkezik, késleltetve lesz ez az egész funkció. Az étel már tovább halad, a gyomor üres lesz és az üres gyomorba kerűl az epe és a hasnyál enzimek, és a nyomás felnyomja, ami megégeti a gyomor nyálkahártyáját. Ahhoz, hogy sejtjeink megkapják a tápanyagot egy jól működő emésztőrendszerre van szükségünk. Amikor az epével van probléma van érdemes 2 óránként ,kevés táplálékot magunkhoz venni, hogy a gyomor könnyen megtudja emészteni.Reggel 7 és  este 6 óra között kell étkezni, ugyanis az enzimek este 6 óra után már nem termelődnek.Tehát este hat után már ne együnk,mert a rothadt táplálék nagyon sok problémát tud okozni,mint az előbbi felsorolásból látni lehet.Ami még egy jó tanács,hogy amíg a májunk és az epecsatornánk regenerálódik együnk könnyű dolgokat.párolt zöldségeket stb.A szódabikarbónát sem akkor igyuk amikor már probléma van a gyomorral,hanem éhgyomorra egy jó pohár szodabikarbónás vizet ,ami szinte letusolja a gyomrunkat,a nyombélt és beleinket.

 

Köszönöm ,hogy elolvastad,oszd meg kérlek ismerőseiddel 🙂

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button