Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

A leptin egy nagyon fontos hormon

Leptin telítettség hormon

 

Leptin, egy hormon ,mely a telítettséget szabályozza

A Leptint 1994-ben fedezték fel a kutatók. Mi ez a leptin? Ez egy nagyon fontos hormon, hogy súlyod ,egészséged megfelelő legyen. A leptin a zsírsejtjeidben képződik, két feladata van :

-jelzi az agynak, hogy éhes vagy, vagy éppen fordítva ,nem vagy éhes

-szabályozza az energia leadást a szervezetben

Minél több zsírsejted van ,annál több leptin van a szervezetedben. Majdnem mindenki rendelkezik annyi leptinnel, amely az élethez szükséges. A probléma akkor kezdődik, ha a leptin nem küldi a jelet el az agyba. Ezt a rendszerhibát általában gyulladás okozza , mely neuronok sérülését okozza az agyban.Ezt nevezik leptin rezisztenciának,ez okozza a „mindig éhes vagyok” érzést ami túlsúlyhoz ,csontok betegségéhez,szív,érrendszeri problémákhoz vezet. Amint csökken a kalória bevitele ,összemennek a zsírsejtek,a leptin termelése visszaesik.

Miből tudhatod meg ,hogy leptin rezisztens vagy?

Sajnos nagyon sok ember szenved leptin rezisztensként, amit sokan nem is tudnak. Nagy szerepe van a tipikus -városi étkezési módszernek ebben. A sok cukor, szénhidrát, és a feldolgozott ételek okozzák, hogy zsírsejtjeid leptinben úsznak és ,ha huzamos ideig tart ez így, szervezeted ellenállová válik a leptinnel szemben.Ami hasonlatos az inzulin  rezisztenciához.Teljesen mindeegy ,ennyi tápanyagot adtál szervezetednek,mindig fáradt,éhes,kimerűlt vagy.A leptin normalártáke függ pl.kortól,testalkattól,nemtől stb…

Mi okozza ezt a betegséget?

-Első lépés,hogy megállapítsd túl vékony,vagy túl kövér vagy.

-Folyamatosan éhes vagy,állandóan rágsz valamit étkezések között

-Vagy éppen semmit sem eszel

-Nem jól alszol, mindig aggódsz valamin. Ezt bizony sokan nem veszik komolyan ,pedig elég veszélyes. Minél több kortizol van a véreben annál kevesebbet alszol,  ami még több kortizolhoz vezet, egyenes arányosan egészség romláshoz vezet. Legalább 7 órát kell aludni éjszaka.

-Modern étrenden vagy. Az vagy ,amit eszel, mint az autónál is ,nem jó benzint töltessz ,bizony nagyon sok bajt okozol. Ezek az étkek tönkre teszik a szervezeted,a természetes leptin válaszát. A péksütemények, tészták nagy energiával látnak el, de hamar megéhezel tőlük. Szinte folyamatosan leptinben úszik a szervezeted.

Hogyan tudod visszaállítani a leptin rezisztenciát

Van egy nagyon jó hír számodra, vissza állíthatod a leptin érzékenységed.

okos diétával menni fog. Mit is jelent ez? Fogyassz sok zöldséget, fehérjéket, magvakat, és kevés szénhidrátot. A rossz hír ,hogy ez a diéta hónapig is eltart, de megéri.

– kerűld a gabonaféléket finomított cukrot, feldolgozott ételeket

– a kiegyensúlyozott arányban lévő omega 3,omega 6 zsírbeviteled meghatározza az egészséged. Ezek nélkűl meghalunk, nagyon fontos. Egyél több bio halat, egészséges környezetben élő állatok húsát. Ha nincs rá lehetőséged ,akkor fogyassz magas minőségű halolaj étrend kiegészítőt.  Ezek a zsírsavak csökkentik a testben a gyulladásokat, és fokozódik a leptin érzékenységed. Leptin érzékeny fokozására nagyon jó hatással van az Peak Epa halolaj.

– kevesebbet nassolj,ha folyamatosan áramlik az étel szervezetedbe ,nem állandosul a leptin szinted.Vacsora után soha ne egyél.

– A sportolj legalább ½ órát napi szinten .A leptin érzékenységeden sokat javít.

 

Referenciák:

Kim ,Ms, et al.J Clin Invest 2000 105:1005-1011

Nillni ,E,et al. Leptin regulates TRH biosynthesis Endocrine Society Abstract 1999 ,36:1 stb…..

Köszönöm ,hogy itt jártál ,oszd meg ismerőseiddel 🙂

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button