Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Az örök fiatalság titkai

Minden ember keresi az örök fiatalság titkait

Az örök fiatalság titkai

 

Mindenki szeretné,hogy amíg él egészségesen ,fitten éljen és utolsó napjáig élvezhesse az életet.  Az öregedés nem egy visszafordíthatatlan dolog. A legújabb tudományos anti aging kutatások eredményeit a világ 5 legidősebb,legfitteb embereinek táplálkozási és mozgás szokásaik alapján vizsgálták. Az életünk előrehaladtával izom mennyisége veszít tömegéből. A bizonyítékok azt mutatják,hogy a leépülés nagyrésze a mitokondriumban (  A mitokondrium eukarióta sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske.)  tőrténik,mely az energia termelés fő motorja. Egy 6 havi erőedzés folyamán 36%-os erőnléti javulás érhető el az idős embereknél. Tehát ez az erőedzés  közel 40 évnyi vissza öregedést fordított vissza. De az edzés nem csak a mitokondriumokra van jó hatással. Két másik vizsgálat kimutatta, hogy az edzés egyrészt megóvja a DNS-t az öregedéssel járó “kopástól”, másrészt a gyors izomrostok zsírvesztést és az anyagcsere javulását idézik elő, elsősorban a teloméreken ( A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Szerepe kettős: megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól)  keresztül.

Dr.Cooke és csapata az örök fiatalság titkait kutatva a telomerekre fókuszált.

A telomérek a DNS kromoszómák védőkupakjai a sejten belűl,amely védi a károsodástól.Az évek múlásával a telemérek kopnak ,egyre rövidebbek lesznek,ennek okai a sejtosztódás,oxidatív stressz,gyulladás stb.És amikor teljesen elkopnak védtelenűl hagyják a kromoszómákat. Bizonyos számú osztódás után a kromoszómák végei oly mértékben elkopnak, hogy az már a sejt működését korlátozzaemiatt a jelenség miatt van az, hogy a sejtek folyamatosan öregszenek, és 30-50 osztódás után – miután a telomerek egy kritikus “rövidséget” elérnek – egyszerűen elhalnak.Tehát a legfontosabb ,hogy hatni tudjanak a telomerekre. A fizikailag aktív résztvevőknek, kortól, testsúlytól, egészségi állapottól, társadalmi státusztól és dohányzástól függetlenül, hosszabb telomérjei voltak, mint a nem mozgóknak!  Akik több mint heti 3 órát erőteljes fizikai aktivitással, pl. súlyemeléssel töltöttek, hosszabb telomérekkel rendelkeztek, mint tíz évvel fiatalabb társaik. Egy közelmúltban végzett vizsgálatban megnéztek olyan idős embereket, akik hetente kétszer erőedzést végeztek, és azt találták, hogy ez csökkenti a halálozás esélyét. Kisebb vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy minél több az izomerő valakinél, annál alacsonyabb a halálozási rizikó.

Nézzük mit tanácsolnak a világ legidősebb,legfittebb emberei

Charles Eugster, 96 éves brit sprinterrel, aki világcsúcs tartó 60-100-200 és 400 méteren.Charles body-builder, előadó, író, vállalkozó, divattervező, evez, vízisíel. Tehát rendkívűl aktív életet él. Ezt mondja a táplálkozásról   :  A változatosság kulcsfontosságú. Minden reggel egy fehérjeturmixxal kezdem, mert, ahogy öregszel, a fehérjeszintézised már nem működik olyan jól. Kerülöm a cukrot és sok húst eszem, különösen zsírosat.

A több mint 6 méter magas hullámokon versenyző szörfös, az 52 éves Laird Hamilton, aki ma is pont olyan fürge, mint huszonéves társai, akiket egyébként legyőz, kiemeli a szerinte legfontosabb fiatalon tartó tippet: folyamatosan tanulj valami újat!  Laird garázsa tele van különféle új játékszerekkel, amiket ő tervez. Gyakran kérdezik tőle, hogy miért vág bele annyi mindenbe az íjászattól a snowboardon, a dárdahalászaton, az akadályversenyeken és a kickboxon át egészen az ukuleléig? mert meg van győződve,hogy a tanulás ,és a sport fiatalon tart kívűl-belűl.

A 62 éves Mark Sisson a legimpozánsabb hasizommal rendelkezik.Ahelyett,hogy   “krónikus kardió” edzést csinálna, rövid, gyors sprinteket fut teljes erőbedobással, legalább egyszer egy héten.A nagyerőbedobással rendelkező sportokat hetente egyszer máveli pl.hegyre fel biciklizés stb. a hét többi napján pedig  állandóan mozgásban van, egész nap alacsony intenzitású mozgást végez, és kerüli a hosszabb, folyamatos mozdulatlanságot.

Don Wildmannek aki most 80 éves     “a világ legnehezebb tréningje” néven elhíresült programmját, amit igencsak gyakran végig csinál ,ez mellett még  minden áldott nap több mérföldet mountain biking-ol nehéz terepen, valamint nagyhullám szörföl, állva evez szörfdeszkán, és helikopter snowboardozik.

Olga Kotelko sztárfutó 95 koráig 23 világcsúcsot állított fel,  Olga nem csak nap, mint nap terhelte a szervezetét az edzésekkel, hanem gondosan ügyelt a megfelelő regenerálódásra, és a hajlékonyság, rugalmasság megőrzésére is.  Minden áldott éjjel végigmasszírozta az izompólyáit, az izmait és az ízületeit egy üres, régi borosüveggel. A rendszeres masszázs kordában tartja az izomfájdalmakat, a rozsdás ízületeket, a merevséget, és olyan egyéb testi tüneteket, amelyeket időskorban lényegében normálisnak tartunk.

Mint ahogy a fentiekben láttuk, a hihetetlenül fitt idős emberek azt ajánlják, hogy együnk valódi ételeket, mindig tanuljunk új dolgokat, emeljünk súlyt, mozogjunk és sprinteljünk, csináljunk nagyszabású dolgokat és maradjunk rugalmasak. Ezeket a dolgokat összevéve hihetetlenül fittek maradhatunk még egészen idős korunkban is, és az élettartamunk is minden valószínűség szerint nőni fog.

Köszönöm ,hogy elolvastad 🙂

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button