Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

A bio termékek mellett szól, hogy ellenõrzött körülmények között termesztik

 

A biogazdálkodás (ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, amely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus trágya és szintetikus növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Hazánkban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és az Öko Garancia Kft. által kiadott tanúsítvánnyal lehet egy gazda hivatalosan is bio. A tanúsítvány kiadását hosszú folyamat előzi meg.

A megfelelő növénytársítások segíthetnek bizonyos kártevőket távol tartani, de ez korántsem jelenti azt, hogy a biogazda ne permetezne. A biogazdálkodásban is használhatók permetszerek, csak mások, mint a hagyományos szerek. Vannak közöttük például olyan baktériumtoxint tartalmazó készítmények, amelyek a lepkehernyó vagy a krumplibogár lárváira jelentenek halálos kockázatot. Ezek nem élő baktériumot tartalmaznak, hanem csak annak toxinját, kristályos formában.
Vannak olyan szerek is, amelyek élő baktériumokat tartalmaznak, ilyenek például a talajoltó szerek. A talajban lakó kártevők ellen például egy fonálférgeket tartalmazó anyagot használunk. Vagyis a biogazda is permetez, csak nem vegyszerekkel.

A biogazdák valóban leginkább este szoktak permetezni, de nem azért, hogy az éj leple alatt, titokban használhassák az erős növényvédelmi szereket. Az ok nagyon egyszerű: a baktériumos szereket nem lehet napsütésben használni. A talajoltó baktériumok, például a már említett fonálférgek a napon hamar elpusztulnak, nem tudnak bemosódni a földbe.

A biogazdák nem csak, vagy egyáltalán nem dolgoznak állatokkal. A biogazda ismeri és használja a modern technológia vívmányait, használ gépeket, mert ezek megkönnyítik a munkáját. Egy traktor nem az ördögtől való.

Sokan azt gondolják, hogy a szabad forgalmú vagy szabad felhasználású növényvédő szerek, amelyek használatához semmiféle előképzettség nem szükséges a szabályozás szerint, biónak számító szerek. Pető Árontól is nem egyszer megkérdezték már, miért nem használja ezeket, hiszen ezek „zöld szerek”. Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listája igen szigorú szempontok szerint áll össze, és nincs köze ahhoz, hogyan lehet hozzájutni.

Sajnos, ahogy mindenféle más termékkel kapcsolatban, a bio-termékekkel is előfordulnak néha csalások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki így szeretne boldogulni. Ha biztosak akarunk lenni, hogy bioterméket vásárolunk, magyar termék esetében keressük a Biokontroll Hungária Nonprift Kft. vagy az Öko Garancia Kft. védjegyét, vagy az EU-s levél formájú logót

A bió zöldségeket, gyümölcsöket nem csak a permetszer-maradványok miatt kell lemosni. Szedéskor, tároláskor vagy szállításkor a biozöldség is szennyeződhet földdel, ami akár betegséget terjesztő kórokozókat is tartalmazhat. Azt sem tudhatjuk, hogy szedés, csomagolás, szállítás során ki milyen kézzel fogta meg a terméket, mielőtt a konyhánkba kerül.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close