Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

News of Hungary

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Mátraházi Zsuzsa Mátraházi Zsuzsa

Ha nem nyitott a közönség, a világ legjobb előadása is hidegen hagyja – véli a magát számos műfajban kipróbáló alkotó, a Nézőművészeti Kft. alapító tagja.

HVG: Hogyan mutat a közelmúltban elnyert Playboy-díja a 2007-ben kapott Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje és a 2009-ben átvett Jászai-díja mellett?

Scherer Péter: Nevezzük talán Man of the Year kitüntetésnek, nekem az jobban tetszik. Azért fontos számomra, hogy „az Év Férfija” lettem előadóművész kategóriában, mert ezt az elismerést a nézők adják a szavazataikkal. Ezért vagyok büszke arra is, hogy valamivel korábban a legjobb színésznek járó Comet-gömböt szintén átvehettem.

Lehet az a díj üzenete, hogy ön az egyik legkevésbé megosztó színész?

Arra gondol, hogy se a jobb-, se a baloldal felé nem húzok? Számomra a politika túl fájdalmas terep. Nehéz persze úgy élni, hogy az ember egyáltalán nem foglalkozik vele, viszont ha akármilyen szinten beleártja magát, óhatatlanul átszivárog a lelkébe a rosszkedv az úgynevezett mai magyar valóságból. Ennek nem szeretném átadni magam, noha tudok és látok mindent, ami a közéletben történik. Na jó, majdnem mindent.

Konfliktuskerülő

A Kapa–Pepe-páros tagja. A Csányi János rendezte Szentivánéji álom két „alternatív” mesterembereként irányították magukra a szakma és a közönség figyelmét 1994-ben. Akkor 33 éves volt. Ajkán született, Szombathelyen érettségizett, 1987-ig a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult. Ott beszippantotta a Szkénén belül működő Arvisura Színházi Társulat. Az időközben megszűnt Bárkának 1997-től, a mára feloszlatott Krétakörnek 2002-től volt a tagja. Számos színházi műfajban létrehozott munkái hosszú listát alkotnak. Filmszereplő és szinkronhang, de hangoskönyvet is készített. Alakításai és rendezései jelenleg a Centrál, a Karinthy, a Kolibri és a Szkéné Színházban futnak. Szabadúszóként a Mucsi Zoltánnal, Katona Lászlóval és a dramaturg Gyulay Eszterrel 2008-ban alapított, több száz előadásos szériákkal büszkélkedő Nézőművészeti Kft. tagja. Iskolaszínházi darabjaik tabutémákról is szólnak: feldolgoztak drogos és családi erőszakot bemutató történetet. Ötvenedik születésnapjára kapát kapott Mucsi Zoltántól, hogy párosuk mindig teljes lehessen. Nagyon eltérő a habitusuk, de ha december 24-én délután cseng a konfliktuskerülő Pepe telefonja, biztos benne, hogy a konfliktuskereső Kapa kíván boldog ünnepet.

A saját bőrén érezheti a kulturális kormányzat intézkedéseinek kárát, hiszen az alaposan kivéreztetett független színházi közegben is mozog.

Az alternatívok leginkább abban különböznek kőszínházi kollégáiktól, hogy – miközben ugyanúgy a végsőkig kitartanak az elképzeléseik mellett és harcolnak a megvalósításukért – ők szegények. Annyira rajonganak a szabadon művelhető hivatásukért, hogy időnként szerepet vállalnak a kőszínházi gázsi negyedéért is. A szabadságnak az a lényege, hogy azt csinálhatok, amihez kedvem van; kilóg a seggem a gatyából, de fütyülök rá. Nem azt mondom, hogy ez jól van így, mindenesetre több évtizedes magyar hagyomány. A Szkéné persze ma már más, nem nekünk kell pakolnunk a díszleteket.

© Túry Gergely

Hátráltatta valaha, hogy nincs színészdiplomája?

Eleinte az önbizalmamnak ártott, hogy kétszer, rögtön az első fordulóban kiestem a felvételi rostán. Jóval később, amikor jöttek az elismerések, már nem bántott. Szorongásoldóként a Magyar Színészkamarától úgy kaptam színművészoklevelet, hogy még a vizsgadíjat sem kellett kifizetnem, mert láttak a Csányi János rendezte legendás Szentivánéji álomban. Így méltányolták az üstfoltozó Orrondi átiratában nyújtott alakításomat. Az Alternatív Színházak Országos Találkozóján 1994-ben első díjat nyert előadás fordulópont volt az életemben, de Mucsi Zoliéban is. Ez hozta meg az első filmszerepeinket, kezdve a Gengszterfilmmel, folytatva a hat kapa–pepés Jancsó-rendezéssel.

Játszik és rendez kő-, alternatív és iskolaszínházban, szerepel filmben, tévésorozatban, szinkronizál. A sokrétű művészpálya kiépítését is tanították az útépítő mérnöki karon?

Ez nem tudatos tervezés eredménye. Engem a kíváncsiság hajtott. A harmincas éveimben kezdtem szinkronizálni és filmezni. Ott is mindent az alapoktól kellett megtanulni. A Gengszterfilm forgatásán szólt az operatőr, hogy odébb kellene húzni az asztalt. Odaugrottam és elhúztam. Szomjas Gyuri elmagyarázta: „Péter, te a főszereplő vagy. Az asztaltologatásra ott vannak a berendezők. Ha te csinálod, azt hiszik, elveszed a munkájukat.” Csodálatos dolog a filmezés, de úgy érzem, hogy színház nélkül nincs színészet. Csak ott lehet az esélytelenek nyugalmával kísérletezni. A két hónapos próbaidőszak alatt az ember feszegetheti a határait, kitapogathatja a falakat, többször megijed a saját árnyékától, aztán megkeresi a nem homályos helyeket. A színészek a színházi tapasztalataikat használják fel a filmben. Tarantino állítólag hosszan próbál a forgatás előtt. Magyarországon ez nem megy, túl költséges volna.

© Túry Gergely

Igaz, hogy a színész egy fontos szerepre készülve sokáig a privát életben sem tud szabadulni a rá kiosztott figurától?

Ez nagyrészt legenda. A mi szakmánkhoz hozzátartozik a mítoszgyártás. Jack Nicholsonról beszélik, hogy A postás mindig kétszer csenget felvételekor ténylegesen megdugta Jessica Langét a kamerák előtt. Ezt nem hiszem el, de azt el tudom képzelni, hogy akkor kezdett működni köztük a kémia. Biztosan vannak olyan, varázsló alkatú színészek, akiket mélyen átitat a szerep, és nehezebben szabadulnak tőle. Én nem ilyen vagyok, bár adódnak kivételes alkalmak.

Milyen közönséget szeretne „nevelni” a Nézőművészeti Kft.-jük?

Mindenekelőtt olyat, aki jegyet vesz az előadásainkra. A cégnevet a Nézőművészeti Főiskola című darabunkból vettük át. Ebben a kormány bezáratta az összes színházat, mert a virtuális térben élő nézők már nem tudták értelmezni a háromdimenziós színész alakját. Két állástalanná vált színész elhatározta, hogy újra megtanítja nézni az embereket. A színház igazi társasjáték. Ha nem nyitott és elfogadó a közönség, ha nem hagyja otthon a csip-c
sup napi ügyeket, ha nem szólítja meg a téma, akkor a világ legjobb előadása is hidegen hagyja. Ellenkező esetben egy kevésbé jó produkció is mélyen tudja érinteni.

© Túry Gergely

Hogy érezte magát a Válótársak című tévésorozat Dávidjaként?

Élveztem, mert a figura és a szituáció hasonlított a normál életemre: középkorú férfi, aki gyötrődik, mert megpróbálja egyszerre menedzselni a melót, a családot, a barátokat. Ilyen feladatot filmben ritkán kapok, inkább a csetlő-botló, trottyos gatyás lúzerfigurák találnak meg. Némiképp Dávid is vesztes karakter, ő mégis maga a jólöltözöttség, a jólszituáltság. Örülök, hogy kicsit kirántott a korábbi skatulyából.

Hogy lehet a Pepe-féle ügyefogyott alakkal hosszan azonosulni?

Úgy, hogy nyilván ilyen vagyok. Szakmai szlenggel élve: nem véletlenül „csapott pofán” a Szentivánéji álom Orrondi-változata, a beszédhibás rendezőasszisztensé, aki segítőkész, de mindent lever, színész szeretne lenni, noha olyan pösze, hogy egy szavát sem érteni. Harmincnégy éves koromig csinos, helyes, vékony, jóképű fiúnak hittem magam. De akkor a Vörösmarty tér egyik hajlított tükrös ablakában megláttam egy töpszli alakot, akinek húsz centivel a töke alá lógott a gatya. Belém nyilallt: úristen, ez én vagyok. Nincs ezzel semmi baj, csak idő kell, hogy elfogadjuk. Gondolhatom, hogy hasonlítok kicsit Orlando Bloomra, de jobb, ha megbarátkozom a realitással.

MÁTRAHÁZI ZSUZSA

Az interjú a HVG 2018/37. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag
„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs – Támogató Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! Pártoló Tagság Támogatás HVG-előfizetés HVG HVG Hetilap

Konfliktuskerülő

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

read the Original Article

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button