Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

News of Hungary

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

HVG Extra Pszichológia HVG Extra Pszichológia

Két ember közös célja csakis a közös boldogság lehet, de ahhoz, hogy megtudjuk, elégedettek vagyunk-e magunkkal vagy a másikkal, a neves író-költő házaspár szerint először is azt kell megtudnunk, hogy kik vagyunk mi, és kicsoda a másik.

Hogy mi a közös cél? A belső vagy a külső? A nagy látványos célok a külső célok, amiket együtt akarunk elérni, a magunk számára, a másik számára, vagy mindkettőnk számára, de ahhoz, hogy ezeket egyáltalán megtalálhassuk közösen, először azt kell megtudnuk, hogy mi a közös belső cél?

Erre természetesen nagyon könnyű a válasz: ha szeretjük a másikat, akkor, mint a mesében, a közös cél az, hogy boldogan éljünk, amíg meg nem halunk. (Ez is csak nekünk magyaroknak hangzik jól, nemrég elkezdtem újra olaszul tanulni, és megtudtam, hogy az olasz meséknek sokkal boldogabb a végük, ott azt mondják: e vissero per sempre felici e contenti, vagyis elégedett boldogságban éltek örökkön örökké, szó sincs tehát semmiféle halálról.)

Mesebelien őszinte és egyszerű válasz – ez a közös cél, ugyan mit kellene még rajta keresni? Az apró bökkenő persze a „boldogan” szóban bujkál, a kérdés tehát igazából nem is az, hogy mi a közös cél, hanem az, hogy miképpen lehet boldognak lenni, hogyan lehet közösen boldognak lenni. Hogy tudjuk úgy boldogítani a másikat, hogy közben magunkat is boldoggá tegyük? És egyáltalán, mi az a boldogság?

Kik vagyunk? © Shutterstock

Nem-nem, ezt nem itt és nem most fogjuk megválaszolni, érjük be kevesebbel, nézzük, hogyan lehetnénk elégedettek egymással. Ez már sokkal egyszerűbb, csak négy dolog kell hozzá: elégedettnek kell lennünk magunkkal, a másikkal, és a másiknak is elégedettnek kell lennie velünk, és elégedettnek kell lennie magával. Ha ez a négy feltétel teljesül, akkor nagy baj már nem lehet.

A közös cél tehát legyen az, hogy teljesíteni tudjuk egyszerre ezt a négy feltételt. Nem hangzik egyszerűen, mert nem is egyszerű. De megpróbálhatunk egyszerűsíteni rajta. Ahhoz, hogy megtudjuk, elégedettek vagyunk-e magunkkal vagy a másikkal, először is azt kell megtudnunk, hogy kik vagyunk. Kik vagyunk mi? És kicsoda a másik?

Csak akkor lehetek elégedett magammal, ha ismerem magam, és a másikkal is csak akkor lehetek elégedett, ha őt is ismerem. Az önismeret és a másik megismerése nem válaszható el egymástól egy kapcsolatban, és ezek sosem egyszerű és statikus folyamatok. Nem annyi az egész, mint belenézni a tükörbe, inkább olyan, mint amikor a másik szemének a tükrében próbáljuk valahogy meglátni magunkat.

Érdemes kipróbálni, egyszerű fizikai gyakorlat, szemben ülünk egymással, és egymás szemének tükrében próbáljuk meglátni a saját arcunkat. Ha nehezíteni akarjuk, csináljuk gyertyafényben vagy félhomályban, de vigyázzunk, ez olyan játék, hogy nagyon könnyen lehet belőle farkasszemnézés, és az is könnyen megeshet, hogy megnedvesedik a szemünk az erőlködéstől.

Olyan küzdelem ez, ahol az önfeladás a cél, de ez csak akkor sikerül, ha egyszerre csináljuk. Csak akkor, ha bízni tudunk magunkban és a másikban, és abban, hogy a másik is bízik magában. Nem fog egy csapásra menni, de már attól, hogy megpróbáljuk, sokkal közelebb jutunk a célhoz – és egymáshoz.

Érdekli, mit válaszolt férje írására Szabó T. Anna költő? Olvassa el a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, páros belépőt nyerhet a budapesti Frida Kahlo-kiállításra. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag
„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs – Támogató Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! Pártoló Tagság Támogatás HVG-előfizetés Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

read the Original Article

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button