Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

News of Hungary

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

szerző: hvg.hu

A tengeri áruszállításhoz még mindig elengedhetetlen az emberi beavatkozás, de az Intel és az autógyártásban is érdekelt Rolls-Royce-nak már vannak ötletei, hogyan lehetne ezt önműködővé tenni.

Két évvel ezelőtt különös tervvel állt elő a Rolls-Royce – bár nem közismert, de az autómárka nem csak a négykerekűek gyártásához konyít valamit –: olyan hajók tervezését jelentették be, amelyek emberi irányítás nélkül, vagyis önvezető technológiával bonyolítanák a folyami áruszállítást.

A gyártó ehhez a processzorgyártó Intel segítségét kérve nemrég bejelentette: kettejük együttműködésének hála közelebb kerültek a terv megvalósításához. A pontos cél, hogy olyan teherhajókat bocsássanak vízre, melyek legénység nélkül is képesek eljuttatni a szállítani kívánt árut a világ szinte bármely pontjára.

Az önvezető autókhoz hasonló technológia alkalmazása azért is előnyös a tengeri áruszállításnak, mert a Wired cikke szerint az elmúlt évtizedekben történt 1000 hajószerencsétlenségnek 70 százalékát nem technikai gond, hanem emberi mulasztás okozta. Az Intel és a Rolls-Royce ennek szeretné tehát elejét venni, olyan flották legyártásával, amelyek (emberi) beavatkozás nélkül képesek navigálni és nagyobb eséllyel célba juttatni a leszállítandó rakományt, mint a "rendes", emberek vezette járművek.

© Intel

Ehhez persze komoly technikára van szükség, de a vállalatoknak már megvannak az ötletei, mivel helyettesítenék a humán erőt: a hajókat különféle szenzorokkal, valamint hagyományos és hőkamerákkal szerelik fel a biztonságos közlekedés érdekében. A munka oroszlánrészét azonban az Intel mesterséges intelligencia-chipje végzi, amely az irányváltoztatáshoz szükséges parancsok eldöntéséért felel majd.

A rendszer legkritikusabb része a szenzorok révén begyűjtött adatok tárolása volt, mivel egy-egy ilyen út nem ritkán hónapokig, de minimum hetekig is eltarthat, ennyi adatot pedig valahogy el kell raktározni. Erre eddig nem igazán mutatkozott jobb lehetőség, de végül ezen a téren is történt előrelépés: a hajókat az Intel 3D NAND SSD-ivel szerelik fel.

Az első hajók vízre bocsátására a sikeres tesztek után, az elkövetkező években kerülhet sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag
„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs – Támogató Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra! Pártoló Tagság Támogatás HVG-előfizetés Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

read the Original Article

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close