Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Egészségünket nem visszaszerezni, hanem megőrizni kell.

Egészségünket nem visszaszerezni, hanem megőrizni kell.


„Ha csak annyit visznek haza az előadásból, hogy sose feküdjenek le hideg lábbal, már akkor át tudtam adni valamit a vízterápia lényegéből” – fogalmazott Péter Mária, Imelda nővér nemrég Gyergyószentmiklóson. Előadásának címe A vízben rejlő erő volt, üzenete pedig: egészségünket nem visszaszerezni, hanem megőrizni kell.

Péter Mária, vagyis Imelda ferences szerzetesnővér Székelyudvarhelyről érkezett nemrég Gyergyóba, hogy megossza közönségével azt a tudást, amelyet Kneipp-terápiának neveznek, és amelyre külföldön már orvosok szakosodnak.
 Ő Németországban tanulta ki a gyógyítás ezen válfaját, jelezve: egyik nővértársuk Kneipp tanítványa volt.
A terápia névadója Sebastian Kneipp (1821–1897) német katolikus pap, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki, világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amely ma is Kneipp-kúraként ismert. Kneipp újra felfedezte és kifejlesztette a módszert, amely a víz gyógyító hatásán alapszik. Mint az előadáson kiderült, nem a sokat igyunk, jobban leszünk technikáról van szó, a nővér a sok helyett inkább a keveset és gyakran módszerét ajánlja. Mint kifejtette, a víz hőmérséklete ugyanakkor nagyon hasznos borogatásra, fürdőre: segíti a test ellenállóbbá tételét, sőt, olyan bajok gyógyítását is, mint a székrekedés vagy klimax.Imelda nővér szerint belső iránytűnk jelzi, az egészség megőrzése rajtunk is múlik. “Érdemes feltenni a kérdést: mit teszek én az egészségemért? Kneipp szerint a test a lélek lakóháza, kölcsönösen hatnak egymásra. Hiába ápolom folyamatosan a lelkemet, ha a testemet elhanyagolom – erről szól a terápia. Németországban a medicinának része, nem varázslat, nem is csodadolog, és nem elég egyszer kipróbálni” – mutatott rá a szerzetesnővér. Hozzátette, a terápia a kitartásról is szól, szigorú szabályok mentén, a rendszeres alkalmazás hozza meg a gyümölcsét. Az előadó bemutatta a füzetet is, amely alkalmazásokat és útmutatásokat tartalmaz egyes kezelésekhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy pontosan be kell tartani a javasolt időt, és nem szabad változtatni a módszeren, mert akár ellenkező hatást is kiválthatunk.

Az orvosok lemondtak róla

Sebastian Kneipp katolikus pap volt Németországban. Már gyerekként lelkipásztor akart lenni, de édesapja a család nehéz anyagi körülményei miatt is ellenezte ezt. Huszonhárom évesen kezdhette el a gimnáziumot, majd került szemináriumba. A gyermekkorától munkára fogott, sokat nélkülöző Sebastian szeminaristaként tuberkulózisos lett. Az orvosok lemondtak róla, a szemináriumból hazaküldték, hogy a következő évet úgysem éri meg. Ekkor került Kneipp kezébe egy svájci orvos 1700-as években megjelent könyve A víz ereje címmel. Tanulmányozta, majd alkalmazta az abban leírtakat: novemberben újra és újra alámerült a Duna 5–6 Celsius-fokos vizében, törülközés nélkül vette magára ruháit, és amilyen gyorsan tudott, hazament. Kitartó munkával azt tapasztalta, megszűntek a vérköpések, köhögések, visszatért az egészsége és szellemi frissessége. Visszakerült a szemináriumba, pappá szentelték, tapasztalatát pedig az emberiség gyógyulására ajánlotta fel, annak ellenére, hogy eleinte sokan ellenezték „hókuszpókuszolását”.

Nem elég a tüneteket kezelni

Kneipp felfogásában nem elég pusztán a betegség tüneteit kezelni, a teljes embert kell nézni. Azt is vallotta, hogy nem kell megvárni a betegség bekövetkezését, edzeni lehet, ellenállóbbá lehet tenni a testet. Egészségünket nem visszaszerezni, hanem megőrizni kell, ez a művészet – hangsúlyozta Kneipp, aki terápiáját öt olyan alappillérre helyezte, melyek ha nincsenek összhangban, felüti fejét a betegség. Ezek közül az első a rendterápia, vagyis az életvitel, amely testünkre, lelkünkre, embertársainkra, minden élőlényre, és végső soron az egész Földre való odafigyelést jelenti. A mértékletességben létezik a rend, minden hiány, illetve túlzás megbetegít. A munkát, a pihenést és a kreativitást kell egyensúlyba helyezni. Az alkotás fontos, hiszen az tölti fel életerővel az embert.

A második pillér a táplálkozás, melyhez Kneipp tanácsa:

-egyetek mértékkel, 
-igyatok keveset, 
-evés közben soha ne igyatok
-kerüljétek a fűszereket, 
-tartsátok be a rendszeres étkezési időket, és megígérem nektek, hogy nemcsak az egészségetek lesz rendben, hanem az egész lényetekre is kihat, és jól érzitek magatokat a bőrötökben.
 Nem korlátozza, hogy mit kell fogyasztani, a víz esetén azonban arra buzdít, hogy gyakran és keveset, kortyonként fogyasszuk a napi 1,5–2 liter vizet.

Ha tetszett a blogom oszd meg ismerőseiddel,köszönöm

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button