Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Gary Taubes : Miért hízunk meg-Taubes természetesen heves vitát váltott ki állításaival

Gary Taubes : Miért hízunk meg-Taubes természetesen heves vitát váltott ki állításaival

Na lássuk csak a nagyokosak mit mondanak…

Ha az elhízás szakértők olyan okosak, miért vagyunk mégis olyan testesek? Ez a kérdés áll Gary Taubes Miért hízunk meg – és mit tehetünk ellene? című könyvének a középpontjában. A szakemberek ugyanis az elmúlt 40 évben egyetlen egyszerű tételt ismételgettek: ha nem akar kövér lenni, iktassa ki a zsírt az étrendjéből. Viszont ezen időszak során a túlsúlyosak és elhízottak arány az USA-ban a lakosság 70%-a, a magyar embereknek pedig 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Gary Taubes   úgy véli, tudja, miért: az elhízás szakértők éppen fordítva látják a dolgokat. Mint mondja, a kutatási eredmények alapos áttanulmányozásából kiderül, hogy nem a zsír az ellenség, hanem a könnyen emészthető szénhidrátok. Azok az élelmiszerek, melyeket a fogyókúra alapelemeiként adnak el nekünk – a zsírmentes joghurt, a héjában sült krumpli vaj nélkül, az olívaolaj, szósz és sajt nélküli főtt tészta holott ezek valójában úgy állítják át a szervezetünket, hogy az gyűjtögesse a kilókat.
 Azok az élelmiszerek pedig, amelyeket kerülnünk kellene – a sült hús, burgerek, sajt, tejföl -, inkább segíthetnek a fogyásban és a szív egészségének megőrzésében.

Taubes természetesen heves vitát váltott ki állításaival. Bár rámenős riporterként és a tudomány megszállottjaként ismert (alkalmazott fizikát tanult a Harvardon, űrkutatási mérnöknek a Stanfordon, és számos díjat kapott tudományos ismeretterjesztő írásaiért), ugyanakkor veszélyes adat-mazsolázónak is tartják, aki úgy fésül át több évtizednyi tanulmányt, hogy a neki tetsző részeket rakja össze belőlük. Az elmúlt öt év számos kutatási eredménye azonban arra kényszeríti a kutatókat, hogy újragondolják régóta fenntartott nézeteiket a szénhidrátszegény diétával kapcsolatban. Mostanában olyan tudósok, mint dr. Mitchell Lazar, aki a Pennsylvania Egyetem diabétesz intézetét igazgatja, és a McGill Egyetemen dolgozó kardiológus, dr. Allan Sniderman, nagyon is komolyan veszik Taubes érveit.Taubes csupán alternatív hipotézisnek nevezi az elképzeléseit arról, hogy miért hízunk meg. Aztán jellegzetes magabiztosságával hozzáteszi, hogy ez a radikális újragondolás “szinte bizonyosan helytálló”.

Az elhízás-szakértők tévednek

Ha a testsúly és az elhízás kerül szóba, mindig azzal a mélyen beivódott elképzeléssel kerülünk szembe, hogy az elhízásnak az az oka, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk. Ez a túlevés-lustaság elmélet: túl sokat eszünk és túl keveset mozgunk. Ez úgy hangzik, mintha támadhatatlan és a józan észnek megfelelő volna, holott valójában képtelenség – semmi hasznosat nem mond el arról, hogy miért hízunk meg. Ha hízom, nyilvánvalóan többet ettem a kelleténél. De, ha felteszi a kérdést, hogy miért ettem többet a kelleténél, nos, erre a kérdésre nem tudok válaszolni, legalábbis a súlygyarapodás kalória bevitel/kalória leadás elméletével nem.

Az emberek erre úgy reagálnak, mintha a termodinamika törvényeit kérdőjelezném meg. Pedig nem ezt teszem, csak azt mondom, hogy nem alkalmazhatók. Igen, amikor az ember hízik, több kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget. A kérdés az, hogy miért. Van egy nevetségesen egyszerű alternatív feltevés, miszerint nem azért hízunk, mert túl sokat eszünk. Azért eszünk túl sokat, mert a szervezetünk valamiért rendellenesen szabályozza a zsírszövetet.

Ha tetszett a blogom ,oszd meg ismerőseiddel,köszönöm

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button