Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Amit tudnod kell a vérnyomás méréssel és a vérnyomással kapcsolatban ,nem árt ,ha tudod

Amit tudnod kell a vérnyomás méréssel és a vérnyomással kapcsolatban ,itt megtalálod

Nagyon fontos ,hogy a vér-nyomásmérés pontos legyen,különben félrevezető.
Mérjünk pontosan!

De mielőtt bármibe fognánk, fontos a pontos vér-nyomásmérés. Sokan tevés-vevés közben lehuppannak, és máris mérik a vérnyomásukat. Ezzel valójában az aktív tevékenység közben kialakult, magasabb vérnyomásukat mérik. Minimum 3-5 percig kell nyugodtan ülni (közben nem tévézni, nem beszélni, nem enni) úgy, hogy az ülés ne igényeljen erőfeszítést. Azaz támlás székben, ellazultan kell ülnünk. Ezért is nevezik az ilyen mérési eredményt nyugalmi vérnyomásnak. A könyökünk a szív magasságában legyen.

Mi az a pulzusnyomás?

A vérnyomás méréskor két értéket szoktunk kapni. A szisztolés érték (az első szám a vérnyomásértékben) azt jelzi, mekkora a vérnyomás akkor, amikor a szív (a bal szívkamra) éppen összehúzódik és a vér az aortába nyomódik ki. A diasztolés érték (a második) azt mutatja, mekkora az artériákban a vérnyomás, amikor a szív éppen elernyed, azaz töltődik vérrel.

Ha a szisztolés értékből kivonjuk a diasztolést, akkor az un. pulzusnyomást kapjuk meg. Mondjuk egy 120/70-es vérnyomás esetén a pulzusnyomás 50 Hgmm.

Az aorta, amibe a szív kinyomja a friss vért, tulajdonképpen egy rugalmas cső, amelyet a szív a vér kilökésével “felfúj”. A nyomásra kitágult csőben ilyenkor nyomás alakul ki, ez a pulzusnyomás. Ennek mértéke nyilván attól is függ, mennyi vért pumpál ki a szív magából és attól is, mennyire rugalmas az aorta fala. Az aorta, mint egy gumicső, lassan visszanyeri eredeti méretét és eközben folyamatosan továbbítja a vért az artériákba.

A vér mennyiségének változása

Bár minket most az aorta falának rugalmassága érdekel, de azért közbevetőleg érdemes megjegyezni – ha már szóba került a kinyomott vér mennyisége – hogy a szisztolés vérnyomás csökkenhet, ha a szív gyenge, vagy az aorta billentyű “ereszt” és visszafolyás is történik az aortából a kamrába, netán nagy vérveszteség történt. Ilyen esetekben kevesebb vért kerül az aortába, és ilyenkor a pulzusnyomás csökkenhet. Egy vizsgálatban két évig követtek szívbetegeket, akiket a pulzusnyomásuk alapján osztottak csoportokba. Akik előrehaladott szívbetegségben szenvedtek (már kisebb fizikai aktivitás is megerőltető volt számukra), azoknál a 35 Hgmm-nél kisebb pulzusnyomás 85%-os valószínűséggel jelezte előre a 2 éven belüli halált (Yildiran és mtsi., 2010).

Az aorta és artériák meszesedése

Hogy függ össze az aorta falának merevsége a pulzusnyomással? Ha a szív a vért kinyomja az aortába, annál nagyobb nyomás keletkezik, minél kevésbé tágulékony az aorta fala. Mivel az aorta és az artériák, valamint a szív koszorúerei hajlamosak elmeszesedni, ezért az aorta falának merevsége általában az artériás érrendszer állapotáról tudósít minket. Az izolált szisztolés magas vérnyomás lényege, hogy miközben a szisztolés vérnyomás az évek során fokozatosan nő, a diasztolés alig változik. (Attól izolált, hogy csak a szisztolés vérnyomás emelkedik.) Ebből azt gondolhatnánk, hogy elég a szisztolés vérnyomást figyelnünk, mitől árul el többet a pulzus nyomás?

A tapasztalat az, hogy a diasztolés vérnyomás 55 év felett csökkenhet. Kutyákon végzett precíz mérések szerint, ha az artériák rugalmassága 35%-kal csökkent, akkor ez 12%-al növelte a szisztolés vérnyomást (ez várható is), viszont 12%-kal csökkent a diasztolés vérnyomás. Ez utóbbi nem várható, de tény. Ha az artériák rugalmassága 63%-kal csökkent, a szisztolés vérnyomás 18%-kal nőtt, míg a diasztolés vérnyomás már 24%-kal csökkent (Randall és mtsi., 1984). Magyarán, az artériák (és az aorta) rugalmasságának a csökkenését sokkal jobban visszatükrözi a pulzusnyomás (szisztolés érték mínusz diasztolés érték), mint önmagában a szisztolés vérnyomás változása. (A szisztolés vérnyomás ugyanis más okokból is nőhet, pl. stressz miatt.) A balkamra megnagyobbodása többek közt azért alakul ki, mert ha rugalmatlan az aorta fala, akkor a bal kamrának nagy erőt kell kifejtenie a vér kilökésekor, és ez hosszútávon megvastagítja a bal kamra falát. A megnagyobbodott bal kamra viszont ettől merevebbé válik és ez szívgyengeséghez vezet.

Röviden: az aorta és az artériák rugalmatlanságát, és az ebből következő szívmegnagyobbodást sokkal hűebben mutatja a pulzusnyomás, mint a szisztolés vérnyomás értéke (Darne és mtsi., 1989). További fontos tény, hogy a szívet vérrel ellátó koszorúerek a szív elernyedésekor telítődnek vérrel, azaz a diasztolés vérnyomás csökkenése esetén csökken a szív vérellátása.

Az esetleges alacsony diasztolés vérnyomást az intenzív vérnyomáscsökkentő kezelés tovább csökkenthet. Ha valakinek izolált szisztolés magas vérnyomása van (ez a leggyakoribb) és azt gyógyszeresen kezelik, az lenyomja a szisztolés és a diasztolés értéket is. Ha viszont – mint az izolált szisztolés magas vérnyomásban szokott lenni – a diasztolés vérnyomás kezelés előtt normál értékű volt, akkor a gyógyszer hatására kórosan lecsökkenhet. Azaz a magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének egyik mellékhatása lehet a szív romló vérellátása!

Egy vizsgálatban idős embereknél azt találták, hogy ha a diasztolés vérnyomás 70 Hgmm alá megy, az már komoly kockázatot jelent a bármilyen okból bekövetkező halálra (Tringali és mtsi., 2013).
Ezt az összefüggést sok vizsgálat megerősítette, ám egy újabb elemzés szerint a 60 Hgmm-nél alacsonyabb diasztolés vérnyomás csak akkor veszélyes, ha spontán alakul ki. A gyógyszeres kezelés hatására kialakuló nem veszélyes (Stensrud és Strohmaier, 2017). Hát, mindenesetre érdemes odafigyelni erre a problémára is.

Mire utal a magas pulzusnyomás?

A magas pulzusnyomás az aorta és artériák fokozott rugalmatlanságát mutatja. Ezt rontja a szív vérellátását, továbbá több vizsgálat megerősítette azt is, hogy a magas pulzusnyomás előrejelzi a szellemi hanyatlást és a demenciát (Singer és mtsi., 2014). Ennek a magyarázata egyszerű: az artériák falának rugalmatlansága az agyi kiserek beszűkülésével jár, s a lecsökkent vérellátás az agyban szövetelhalásokat eredményez.

A pulzus nyomás szoros kapcsolatot mutat a sztrókkockázattal. Egy nagylétszámú vizsgálatban a pulzusnyomásban minden 13 Hgmm növekedés 14%-kal növelte meg a sztrókkockázatot, de ez nem volt jobb előrelezés, mint a magas vérnyomás. Ha viszont a szisztolés vérnyomás 140 alatt volt (azaz még a normál tartományba esett), akkor a 13 Hgmm növekedés 34%-kal növelte meg a sztrókkockázatot: ez azért érdekes eredmény, mert ezeknek az embereknek abszolút normális volt a szisztolés vérnyomásuk, viszont nagyon alacsony volt a diasztolés (Okada és mtsi., 2011).

Idős korban a pulzusnyomás előrejelzi a szívbetegség, szívelégtelenség és a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát. 2150 hatvanöt évnél idősebb embert követtek 10 éven át. A pulzusnyomás 10 Hgmm-el való növekedése 12%-kalnövelte a szívbetegség, 14%-kal a szívelégtelenség és 6%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozást. Az adatokat a szerzők a következő grafikonban foglalták össze (Vaccarion és mtsi., 2000):
Megijedtem, mit tegyek?

Az aorta és artériák falának rugalmatlanságát több tényező okozza.

1, A gyulladás. szoros kapcsolat mutatható ki a szervezetszintű gyulladás egyik mutatója, a CRP (C-reaktív fehérje) és a pulzusnyomás között. Az artériák rugalmatlansága már egészséges(nek tűnő) személyekben is kimutatható, ha a CRP értéke nagyobb 1-nél. Ha összevetették az egynél kisebb értéket mutatókat a 3-nál nagyobb értéket mutatókkal, akkor az aorta rugalmatlansága annyival nagyobb volt, mintha az illető 12 évvel idősebb lett volna a saját koránál (Yasmin és mtsi., 2004).A szervezet és az érfal gyulladása egyértelműen a táplálkozással függ össze. A finomított szénhidrátok elhagyása, azaz a paleóra való áttérés radikálisan csökkenti a CRP értékét.

Az omega-3 fogyasztása jelentősen csökkenti a szervezetben a gyulladást, és a szív- és érrendszerre számos pozitív hatása van. Egy 12 hetes programban a résztvevők napi 4 gramm omega-3-at szedtek, ami az időseknél 10%-kal javított az érfal rugalmasságát és a CRP értékük is felére csökkent. (Fiataloknál az érfal rugalmassága nem csökkent, mivel még nem károsodott komoly mértékben,d e a CRP-jük harmadára csökkent.) (Monahan és mtsi., 2015).

2, Az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés fő oka a K2-vitaminhiány. Egy vizsgálatban 8 héten át adtak napi 360 mikrogramm Mk-7 típusú K2-vitamint, és ez 14%-kal javította az érfalak rugalmasságát (Mansour és mtsi., 2017). Súlyos aortaszűkületben szenvedő betegeket két csoportba osztottak, aszerint, hogy enyhe vagy súlyos K2.vitaminhiányban szenvedtek-e, és követték őket 40 hónapon át. A 20. hónap végére az enyhe K2 hiányban szenvedők 5%-a, a súlyos K2-hiányban szenvedők 35%-a halt meg (Ueland és mtsi., 2010).

3, A glikált fehérjék hatása

A vérben keringő cukor a fehérjékkel vegyi reakcióra lép, s a végterméket glikált fehérjéknek nevezzük. A vércukormérésben használt HbA1c vagy a fruktózamin tulajdonképpen ilyen glikált fehérjék, és annál nagyobb az értékük, minél magasabb az átlagos vércukorszint. Mivel a cukor az érfal fehérjéivel is kémiai reakcióba lép, ezért a magas vércukorszint ezen az úton is fokozza az érfal merevvé válását. ez nyilván különösen súlyosan érinti a cukorbetegeket, s nem lehet elégszer elmondani, hogy a paleóval akár egy hét alatt lehet a 2.es típusú cukorbetegséget meggyógyítani.

Ismét a finomított szénhidrátok fogyasztásának elhagyását vagy drasztikus csökkentését tudom csak javasolni.

4, A Folát.

Egy vizsgálatban a 3 héten át szedett napi 5 mg folsav 5 Hgmm-el csökkentette a pulzus nyomást (Williams és mtsi., 2005). Nyilván sokkal értelmesebb dolog aktív folátot szedni és akkor elég 2-3 mg is.

5, Fokhagyma. Aki nem fél attól, hogy elriasztja környezetét, az szedhet fokhagyma kivonatot is. Egy vizsgálatban a magas vérnyomásban szenvedő betegek 50-60%-a reagált a kezelésre, és átlagosan 12/6 Hgmm csökkenést lehetett elérni náluk (Ried és mtsi., 2016).

Konklúzió

A pulzusnyomás bizonyos szempontból érzékenyebb mutató, mint a szisztolés vérnyomás. Optimális mértéke 40-50 Hgmm, de természetesen ezt nem lehet függetlenül kezelni a magas vérnyomástól. Ha valakinek 180/140 a vérnyomása, hiába 40-es a pulzusnyomása, a magas vérnyomása okozza majd a szív- és érrendszeri komplikációt. De kevésbé figyelmeztető szisztolés érték esetén a pulzusnyomás jól mutatja az aorta és artériák falának merevségét. Mivel ez egy megelőzhető, kialakulása után pedig jelentősen korrigálható tényező, fontos volna a szükséges lépéseket megtenni, megelőzendő a sztrókot, a szívinfarktust, a szívmegnagyobbodást és a demenciát.

Ha tetszett a blogom oszd meg ismerőseiddel, köszönöm

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button