Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Egészség

Michel de Lorgeril professzor: "Koleszterin, hazugság és propaganda"- itt az idő egy új paradigmára?"

Michel de Lorgeril professzor: "Koleszterin, hazugság és propaganda"-  itt az idő egy új paradigmára?"

USA-ban a zsírfogyasztás, s cserébe nő a szénhidrátfogyasztás, ezzel párhuzamosan emelkedik a szívbetegek száma. Akinek kedves az élete, annak ideje újragondolnia, mi is okozza valójában a a szívhalált. A koleszterinnek semmi köze hozzá.
William Kannel és munkatársai 1979-es tanulmányukban arról számoltak be, hogy “A követéses vizsgálatok Framinghamben és máshol is következetesen azt mutatták, hogy az 50 év alatti személyekben a vér teljes koleszterintartalma kiugró kapcsolatban van a szívkoszorúér megbetegedéssel”
A szívhalálok döntő többsége hirtelen szívhalál.
Michel de Lorgeril professzor, a Lyon Táplálkozás-Szív kutatás vezetője Patricia Salen munkatárásával egy meglehetősen dühödt cikket publikáltak 2006-ban a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases szaklapban.
“Koleszterin, hazugság és propaganda” címmel. Vajon miért vetemedik egy köztiszteletben álló professzor ilyen csúnya dologra? Koleszterinszint csökkentés és halálozás: itt az idő egy új paradigmára?” 
A szerzők azzal indítanak, hogy bármiféle teóriának és kezelésnek az igazi próbája az, hogy kevesebben halnak-e meg alkalmazása során. Hát ezzel egyet lehet érteni. A szerzők így folytatják: az USA-ban 2000-ben bekövetkezett 719 456 szívhalál 65%-a hirtelen szívhalál. A 35-55 éves korosztályban bekövetkezett szívhalálok 75%-a hirtelen szívhalál, s hirtelen szívhalálban meghaltak fele nem szenved szívbetegségben. A hirtelen szívhalál lényege, hogy hirtelen halálos szívritmuszavar alakul ki és a szív leáll.
 Egy követéses vizsgálatban egyedül a C-reaktív fehérje jelezte előre a hirtelen szívhalált. Egy másik vizsgálatban a cukorbetegség és a dohányzás jó előrejelzője volt a hirtelen szívhalálnak, míg a magas koleszterinszint nem jelentett kockázatot. Mivel a hirtelen szívhalál a leggyakoribb szívhalál, s mivel a koleszterin ebben nem játszik szerepet, ez különös ellentmondásban azzal az elterjedt nézettel, hogy a magas koleszterinszint a szívhalál fő rizikófaktora. de Lorgeril itt be is fejezhetné mondókáját, de dühében még akart rúgni egyet a döglött koleszterinelméleten. Vajon a koleszterincsökkentés kevesebb hirtelen szívhalált eredményez?, kérdezi gonoszul.A koleszterincsökkentők csak a koleszterint csökkentik, de nem a halálozást….
A nyugati táplálkozásra jellemző, hogy a napi energiaszükséglet 50-80%-át gyorsan felszívódó szénhidrátok teszik ki. Az emberi szervezet az evolúció során nem készült fel az állandó nagy szénhidrátterhelésre.
az eszkimók étrendje 94%-ban húsból és fehérjéből állt, nem alakul ki náluk szívbetegség.
Vagy a természeti népeknél, akiknek táplálékuk 60-70% állati fehérjéből és zsírból állt, egészen odáig ismeretlen volt a cukorbetegség, amíg le nem csökkentették zsír és fehérjefogyasztásukat, és be nem iktatták étrendjükbe a “modern nyugati étrend” nélkülözhetetlen alapanyagait, a gabonaféléket.
A vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy a szénhidrátok emelik meg a trigliceridszintet, csökkentik a HDL és növelik az LDL szintet.
Ez olyan, mintha a TBC-t a láz lenyomásával gyógyítanánk. A láz lemegy, a beteg pedig meghal.
Génjeinkben mi még ma is halászó-vadászó-gyűjtögető emberek vagyunk. Csak merőben másként kezdtünk táplálkozni, és nem mozgunk eleget. A vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a lowcarb diéta (minimális növényi szénhidrát, sok fehérje és zsír), a paleolit étrend (erről bővebben ősszel megjelenő könyvemben, itt csak annyit: nulla gabonaféle fogyasztható) és a zöldségekre, gyümölcsökre, omega-3 fogyasztásra nagy hangsúlyt fektető mediterrán diéta egyértelműen csökkentik a szívbetegség kockázatát. I

Ha tetszett a blogom kérlek oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel ,
szeretetteiddel ,hogy Ők is tudjanak róla:

What’s your Reaction?
Love
0
Love
Smile
0
Smile
Haha
0
Haha
Sad
0
Sad
Star
0
Star
Weary
0
Weary
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button