Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Olvasmányok

Kiemelt helyet érdemel ,a szelektív hulladék gyűjtés,tét a bolygónk

Kiemelt helyet érdemel ,a szelektív hulladék gyűjtés,tét a bolygónk

Elérkeztünk egy olyan témához ,mely   kiemelt helyet érdemel ,a szelektív hulladék gyűjtés,nem szabd rá legyinteni ,mert ez a bolygó számlájára megy.Ahhoz, hogy egy háztartásban szelektíven kezdjék gyűjteni a hulladékot, semmilyen különleges eszközre, beruházásra nincs szükség. Elég egy sima kartondoboz, vagy egy szimpatikus faláda a konyha sarkába, amit kinevezünk erre a célra, és onnantól kezdve ebbe lehet ömlesztve beletenni minden papírt, üveget, fémet és műanyagot. Ha szelektív szigetre kell vinni az így összegyűlt anyagokat (mert nem jönnek érte házhoz), akkor elég szétválogatni a helyszínen és bedobni a megfelelő konténerbe. Vagyis semmi szükség rá, hogy sok ezer forintért vásároljunk egy újabb, műanyagból gyártott, sok fakkos gyűjtőedényt.

A szakemberek szerint a mosogatás egyetlen célja, hogy ne büdösödjön meg konyhánkban a hulladék. Vagyis szó sincs róla, hogy joghurtos poharak foglalják el a helyet a mosogatógépben, vagy üvegmosó kefével kellene nekiesni a tejes doboznak,elég, ha egy kicsit elöblögetjük például azzal a vízzel, ami amúgy is mindenkinél ott áll egy mosogatóba tett pohárban. Így nem kell ivóvizet pazarolni a mosogatásra, a bomló ételmaradék nagy része pedig így is lejön a csomagolóanyagról.Ugyanígy, ha húst vásároltunk, elég a nejlonzacskót egy kicsit kiöblíteni és megszárítani. Bár a legjobb kétségtelenül az lenne, ha saját dobozba kérnénk a hentestől, és akkor nem is keletkezne egyáltalán hulladék csomagolóanyag.

Zsíros papír nem, de az olajos üveg mehet

Egy normál háztartásban papírhulladék is bőven keletkezik. A papírt akkor lehet szelektíven gyűjteni, ha nem lett zsíros. Ezzel meg is érkeztünk a pizzás doboz problematikájához, amit úgy lehet jófej módon szelektíven gyűjteni, ha a zsíros részeket letépkedjük róla, és csak a tiszta papírt küldjük újrahasznosításra. Ha krumplit vagy zöldséget pucoltunk az újságpapírra, nem kell aggódni, utána nyugodtan mehet a szelektív konténerbe.
És ha már zsír, akkor felmerül az olívaolajos üveg kérdése is. A környezetvédelmi szakember szerint semmi baj, az olajos üveg nyugodtan mehet a szelektívbe, az üveg feldolgozásának a technológiájába ez egyáltalán nem zavar be.

Akkor nem égetik el az egészet?

 Nem azért építették ki  a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás rendszerét komoly százmilliókból, hogy az égetőben kössön ki az újrahasznosítható anyag. A problémát inkább az jelenti, hogy kb. 50%-os tisztasággal gyűjt a lakosság, azaz csak a felét lehet hasznosítani a szelektív hulladékoknak, annyi felesleges, oda nem való dolgot is közé dobunk. Nem a szelektívbe való például a hungarocell, de a magnókazetták és a leharcolt CD-lemezek sem.
A szelektíven gyűjtött papírt, üveget és műanyagot begyűjtés után először alaposan átválogatják. A műanyagot például van, ahol 14 felé, és egészen más kupacba kerül például a PET-palack, mint a kupakja. Ez után következik a feldolgozás, aminek a technológiája egészen jól alkalmazkodik a valósághoz, vagyis simán meg tud küzdeni a műanyag palackon lévő papír címkével, vagy a többféle anyagból összerakott tejes dobozzal is. Nem kell tehát aggódni a papír címkés palackok miatt sem, nyugodtan mehetnek a szelektívbe úgy, ahogy vannak.
Arra azonban tényleg érdemes odafigyelni, hogy a tárolóedényeket (palackokat, dobozokat) tapossuk össze, hogy ne levegőt kelljen szállítani! Ez ugyebár nem kényelmi kérdés, hanem nagyon is környezetvédelmi: nem mindegy ugyanis, hogy hányszor fordul az autó, mennyi anyag fér bele egyszerre.

A textileket is lehet szelektíven gyűjteni

Kevesen tudják, hogy általában a különböző segélyszervezetek által kihelyezett ruhagyűjtő konténerek egyben a textilek szelektív gyűjtőhelye is. A fölöslegessé vált ruhadarabokat éppen ezért nem kell aszerint szétválogatni otthon, hogy el tudod-e képzelni róla, hogy ezt még valaki szívesen felveszi, vagy sem, mert később megteszik ezt helyettünk. Nyugodtan a konténerbe lehet dobni mindent, a foltos, lyukas pólót, de a szép, ám kihízott szoknyát is, mert amit nem lehet tovább adományozni, abból géprongyot készítenek, arra is szükség van ám.Ha tetszett a blogom kérlek oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel ,
szeretetteiddel ,hogy Ők is tudjanak róla:

 

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close