Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Posts
Pages
close
Download Android App
[url]https://soloora.com/si/file/j1/Romzen.com.apk[/url]
Mohon Aktifkan Javascript!Enable JavaScript

Gyógykrémek

Lándzsás utifű krém recept, ekcémára és csípésekre

Ekcémára házilag elkészíthető krém

Lándzsás útifűkrém ekcémára és csípésekre

 

Az ekcéma sajnos egy rendkívűl kellemetlen jelenség,amely igen fájdalmas is tud lenni.

Az ekcéma vagy más szóval dermatitis, a leggyakoribb, számos ember életét megnehezítő, a bőr gyulladásával járó betegség.

Ekcéma esetén a bőr eleinte kipirosodik, viszket, apró hólyagok alakulnak ki rajta, majd a vakarás következtében apró sebek, pörkök, illetve hámlás jelenik meg. Ez az úgynevezett akut forma, ha nem ismert, vagy nem kivédhető ok miatt tartósan fennáll, akkor szubakut, majd krónikus formába mehet át. Ilyen esetben a bőr már tartósan gyulladt, vörös, hámlik, utcakövezetszerűen megvastagodik, rajta vonalas kivakarások, illetve pigmentációs eltérések (fehér vagy barnás foltok) jelenhetnek meg.

Mi váltja ki az ekcémát?

Az ekcémákat számos ok válthatja ki, melyeket így két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Az exogén ekcémákat külső, többnyire környezeti hatások okozzák. A bőrre kívülről rákerülő exogén allergének az arra fogékony embereken bőrgyulladást váltanak ki. Ilyenek lehetnek pl. növényi (porok, pollenek) és állati eredetű anyagok (szőrök), különböző vegyszerek, fémek, stb.
  • Az endogén ekcémák esetén egyedi hajlam, fogékonyság szükséges a bőrtünetek kialakulásához. Ide soroljuk pl. az atópiás dermatitiszt, mely során az ekcémás bőrtünetek általában már csecsemő-vagy gyermekkorban megjelennek. Endogén ekcémát okoznak a szervezetben vagy a bőrön elszaporodó baktériumok, gombák antigénjei is.

Az ekcémákat az alapján is csoportosíthatjuk, hogy irritatív vagy allergiás mechanizmusok váltják-e ki:

  • Irritatív ágensek egyéni hajlam nélkül, mindenkinél kiválthatnak bőrgyulladást a behatás idejének és erősségének függvényében. Ilyenek például az erős vegyszerek.
  • Allergiás mechanizmussal kialakuló ekcémákhoz egyéni érzékenység, úgynevezett szenzibilizáció szükséges. Ilyen allergének pl. a fémek, állati eredetű szőrök, porok, pollenek.

Általában sztereoid krémeket szoktak rá felírni,de azok az emberek akik tisztában vannak ezzel,hogy mit jelent,szívesen mellőzik,és nagyon jól teszik.Itt bemutatok egy igen egyszerűen elkészíthető krémet ,ami valóban nagyon hatásos az ekcémára.

 

Hozzávalók:

Egy maroknyi lándzsás útifű levelek,természetesen szárítottat is használhatsz
120 ml  kókuszolaj
15 gr Méhviasz
240 ml  tégely ,egy fazék amire passzol egy hőálló tálka
4 csepp illóolaj (2 csepp teafa,2 csepp levendula)

Elkészítése

A  teafa illóolaj fertőtlenít,a levendula az mellett ,hogy nyugtatja a bőrt ,szintén van fertőtlenítő hatása.Akkor nézzük hogyan kell elkészíteni.

Mossuk meg a leveleket (csak egészséges ,nem permetezettet ),terítsük ki ,szárítsuk meg fehér szalvettán majd tépkedjük apró darabokra .Tegyük az edényt a tűzhelyre ,öntsünk bele 3-4 ujjnyi vizet ,majd helyezzük a hőálló üveget a benne lévő utifűvel a vizesedényre,öntsük rá a kókuszolajat.Vízgőz fölött  alacsony lángon 2 órahosszat melegítsük ,azután  adjuk hozzá a méhviaszt.

Amikor a méhviasz felolvadt vegyük le a tűzről ,szűrjük át gézen és tegyük félre ,amíg kézmelegre kihűl, és öntsük tiszta  tégelybe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button